Ohita navigointi

Joulunajan uutisia lyhyesti

Joulu 2004 Free Your Mindissa.

Ilmatieteen laitos ennusti koko maahan talvista joulusäätä
Ilmatieteen laitoksen tiistaina 21. joulukuuta laatiman ennusteen mukaan jouluaattona sää on maan etelä- ja keskiosassa osaksi selkeää, maan pohjoisosassa sataa vielä lunta. Koko maassa on pakkasta. Joulunpyhinä sää on talvinen koko maassa. Ajoittain on aivan selkeää, mutta maan eteläosaan saattaa Tapaninpäivänä lumi- tai räntäsateita. Muualla maassa pakkassää jatkuu.

Lidl kynttiläkranssi todettiin vaaralliseksi Tullilaboratorion testeissä. Kuva: Kuluttajavirasto.
Lidl-ketjun vaarallinen kynttiläkranssi poistettiin myynnistä
Lidl lupasi jouluviikolla poistaa vapaaehtoisesti myynnistä havuista tehdyn kynttiläkranssin, joka on valmistettu herkästi palavasta materiaalista. Kuluttajaviraston Tullilaboratoriossa teettämien testien mukaan kynttiläkranssi ja sen koristeet syttyvät helposti palamaan, jos kranssin päälle esimerkiksi putoaa tulitikku. Kranssin voi palauttaa Lidliin, jossa tuotteesta saa rahat takaisin.

Presidentti Halonen otti vastaan perinteiset joulutervehdykset
Suomen Tasavallan presidentti Tarja Halonen otti vastaan perinteiset joulutervehdykset Mäntyniemessä tiistaina 21. joulukuuta 2004. Metsäylioppilaat toivat presidentille joulukuusen, maataloustuottajien Vehmaan yhdistys luovutti Haloselle joulukinkun ja Korppoon kunnan edustajat jouluhauen. Myös Lucia-neito saapui esittämään tervehdyksensä jouluun valmistautuvaan Mäntyniemeen.

Ministeriö suosittelee turvalliseen joulumatkailuun joukkoliikennettä
Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan jouluna meno tien päällä ruuhkautuu niin, että etenkin paluuliikenteessä vilkkainta on tapaninpäivänä 26.12 ja pyhien jälkeen 27.-28.12. Alkutalven kelivaihtelut varsinkin Etelä-Suomessa ovat tuoneet liikenteeseen omat riskinsä, joten vastuun joulumatkan turvallisuudesta voi Liikenneturvan mukaan jättää huoletta jättää ammattilaisten harteille.

Hyvän joulun toivotuksia lähettävä sähköpostimato levisi
F-Secure varoitti pari viikkoa ennen joulua tietokoneenkäyttäjiä uudesta sähköpostimadosta, joka levittää itseää väärennettynä joulukorttina. Virus leviää erikielisissä sähköposteissa vastaanottajan kansallisuuden mukaan ja niinpä joulutervehdys voikin olla tietoturvayhtiön mukaan kirjoitettu englanniksi, italiaksi, espanjaksi, venäjäksi, ruotsiksi, suomeksi tai usealla muulla kielellä.

Pipareita koristeltiin Heurekassa Kirsi Itkosen avustuksella. Kuva: Tiedekeskus Heureka.

Heurekassa koristeltiin viikkoa ennen joulua dinopipareita
Perjantaista sunnuntaihin 17.-19.12. Vantaan Tikkurilassa sijaitsevassa Tiedekeskus Heurekassa koristeltiin Tyrannosaurus rexejä ja muita dinopipareita Kirsi Itkosen avustuksella. Pipareita oli varattu kunakin päivänä 200 ensimmäiselle lapselle ja pipareiden koristelu oli maksutonta näyttelylipun lunastaneille lapsille. Heurekan väki piti päivää mainiona tapana irroittautua viime hetken jouluvalmisteluista.

Haltialan tilalla tarjottiin perheille jouluinen viikonloppu
Helsingin kaupungin rakennusviraston isännöimällä Haltialan tilalla järjestettiin joulua edeltävänä sunnuntaina 19.12. viisituntinen joulutapahtuma. Pakilan seurakunta esitti jouluevankeliumin lampolassa tasatunnein, joulupukki jutusteli lasten kanssa esitysten välissä ja tiernapojatkin saapuivat paikalle. Koko perheen paikkana tunnetun Haltian tilan maille pääsi myös ilmaiselle hevosajelulle.

Joulun leluja testattiin - tusinan turvallisuudessa vakavia puutteita
Kuluttajavirasto valitsi loka-marraskuussa 2004 Helsingin ja Tampereen seudun leluja myyvistä liikkeistä sattumanvaraisesti 101 lelua perinteiseen lelujen turvallisuustestiin. Testatuista leluista 69 lelua täytti turvallisuusvaatimukset, 20 lelua sai huomautuksen puutteellisista merkinnöistä tai vähäisistä mekaanisista puutteista ja kahdentoista lelun turvallisuudessa oli vakavia puutteita.

Tuomaan Markkinat ovat perinne Helsingissä. Kuva: Mika Lappalainen / Helsingin kaupungin kuvapankki.

Tuomaan Markkinat toivat oranssit teltat Esplanadin puistoon
Perinnemarkkinat kokosivat enemmän tai vähemmän talviseen Helsingin Esplanadin puistoon 120 kojua, joiden sisällä myynnissä oli monenmoisia tuotteita käsitöistä säilykkeisiin. Markkinoiden perinteiset oranssit myyntiteltat saivat osakseen niin sympatiaa kuin haukkujakin. Tuomaan markkinat olivat avoinna 7.-19.12.2004. Markkinoilla vieraili mm. joulupukki, joka jakeli lapsille makeisia.

Persoonalliset joulukuuset koristeluineen kohoavat Rautatientorilla
Helsingin rautatientoria ovat elävöittäneet 3.12. alkaen kolme komeaa ja persoonallisesti koristelua joulukuusta. Matkailu- ja kongressitoimisto pyysi Taideteollisen korkeakoulun opiskelijoita suunnittelemaan raikkaita ja uudentyyppisiä joulukuusen koristeluideoita, jotka toteutettiin käytännössä pääkaupungin ydinkeskustassa. Joulukuuset ovat nähtävillä 11.1.2005 saakka.

Uutiskatsauksen kuvalähteet
Lidl-ketjun joulukranssi - Kuluttajavirasto
Pipareidenkoristelu - Tiedekeskus Heureka
Tuomaan Markkinat - Mika Lappalainen / Helsingin kaupungin kuvapankkiMatias Orola 22.12.04
matias.orola@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Ilmatieteen laitoksen sääennusteet
» Joulutervehdyksiä lähettävä sähköpostimato

Joulunaika 2004

» Joulu 2004 - Etusivu

Jouluviikon juttuja
» Manteli-chat ja turvatalot
» Joulunajan uutisia lyhyesti
» Joulukaupunki Turku

Helsingin joulukatu
» Joulukadun avajaiset 21.11.
» Avajaisten kuvagalleria 1 2