Ohita navigointi

Onko politiikka tylsää?

Kollaasikuva Nosturin vaali-illasta

Helsingin Nosturissa järjestettiin nuorten vaali-ilta keskiviikkona 5.2.

"Herroja nuoria, päässä kaiken näkösii huolia." - Tulenkantajat -

Politiikka on sana, joka koskettaa kaikkia, mutta kiinnostaa vain murto-osaa sen vaikutuspiiriin kuuluvista. Se on sana, joka saa useimman kuulijansa suun vääntymään pitkään haukotukseen ja raskaaseen huokaisuun. Eikö politiikka olekin ihan hemmetin tylsää -vai onko?

Tärkeitä kysymyksiä
Helsingin Nosturissa järjestetty Nuorten vaali-ilta todisti kohtuullisella osallistujamäärällään, että politiikasta kiinnostuneet eivät ehkä sittenkään ole kuolemassa sukupuuttoon -eivät ainakaan toistaiseksi. Ilta pyörähti käyntiin mielenkiintoisissa asetelmissa: paneeliin osallistuneista kahdeksan puolueen ehdokkaista peräti seitsemän oli miespuolisia, kun taas eri kansalaisjärjestöjen riveistä löytyi pääasiassa naisia.

Illan aikana käytiin läpi sekä maanpuolustukseen ja luonnonsuojeluun että rasismiin ja yleiseen hyvinvointiin liittyviä seikkoja. Onnistuisiko ajatus avoimesta maailmasta ilman rajoja? Koulutetaanko ihmisiä työttömiksi? Tulisiko Suomen liittyä Natoon? Paljon tärkeitä kysymyksiä, paljon hyviä vastauksia. Mutta, kuinka saada asiat toimimaan käytännössä? Tätä kyselivät kansalaisjärjestöjen edustajat sekä illan juontajapari Heikki ja Nuppu, jotka aiheellisesti töräyttelivät torviaan ehdokkaiden vastauksien venyessä koreapuheiseksi puuroksi.
Kokeneempien jalanjäljissä?
Vaikka nuorilta ehdokkailta löytyikin astetta enemmän intohimoa ja mielipiteitä kuin vanhemmilta kollegoiltansa, jäi mieleni kaipaamaan enemmän tuoreita ja uusia näkökulmia. En väitä, etteivätkö aikaisemmin lausutut mielipiteet yhä pitäisi osaksi paikkaansa. Eiväthän vanhat mallit välttämättä huonoja ole, vähän kulahtaneita vain. Illan radikaaleimmasta lausunnosta poliitikkojen osalta vastasi vihreiden Markus Drake, joka puhui kannabiksen laillistamisen puolesta. Liekö sekään sitten puolustamisen arvoinen asia.

Minulle maaliskuiset vaalit merkitsevät ensimmäistä mahdollisuutta vaikuttaa uuden eduskunnan syntyyn. Vaikka tilaisuus mielestäni olikin mielenkiintoinen ja tärkeä, olisin toivonut koko hässäkkään tuoreempaa ja rennompaa otetta. Ehkä YLE olisi voinut rakentaa studionsa kohdeyleisönsä ehdoilla, ehkä ehdokkaiden olisi pitänyt lähteä mukaan positiivisemmalla otteella. Joka tapauksessa epäilen illan vaikutusta jo äänioikeuden omaaviin nuoriin, saatikka sitten vielä nuorempaan yleisöön. Ei politiikka ole tylsää, vaan tapa, jolla sitä tehdään.Maija-Liisa "Maiski" Juntti 07.02.03
maiski82@hotmail.com

Katso myös
» YLE Vaalit 2003
» Nosturi