Ohita navigointi

Taloja valtaamaan!

Ungdomshuset/ TanskaTalojen valtaus on toimintaa, jossa tyhjillään oleva käyttökelpoinen talo otetaan takaisin ihmisten käyttöön.

Oranssi ry. valtaa taloja asuinnoiksi asuntoja tarvitseville nuorille. He kunnostavat yhteistuumin rakennuksen omistajan kanssa talot asuinkelpoiseen kuntoon. Taloja voidaan myös vallata protestiksi kuten vastalauseena Kehä II:den rakentamiselle. Syynä voi olla lisäksi ekologinen ajattelu; ei ole järkeä
rakentaa uutta kun vanhaakin olisi
tarjolla.

Suomessa talonvaltaajat eivät useinkaan saa tuomioita, koska suomen lain 28 luvun 11 pykälän mukaan se joka "ottaa haltuunsa toisen hallinnassa olevan rakennuksen tai sen osan on tuomittava hallinnan loukkauksesta sakkoon tai vankeuteen max.3 kk. Hallinnan loukkauksena ei kuitenkaan pidetä tekoa, josta on aiheutunut ainoastaan vähäinen haitta." Talon valtaajien katsotaan yleensä aiheuttavan vähäistä haittaa, jos he eivät aiheuta järjestyshäiriöitä tahi vahinkoa talolle. Monesti ihmiset pitävät tyhjillään olevien talojen käytöön ottamista hyvänä ja kannatettavana asiana. Suomessa tunnettuja valtauksia, jotka ovat saaneet suurien joukkojen tuen taakseen ovat olleet Lepakon ja Wanhan valtaukset.


Suomessa on varsin vähän vallattuja taloja, mutta suuressa maailmassa on paljon vallattuja taloja. Berliinissä monet vanhat talot ovat saaneet uudet asukkaat, Kööpenhaminan pohjoisosissa tuntuu squatteja olevan kuin pipoa. Tarinoita kuulee etelä-euroopan punkunelmista, vallatuista villoista, joiden pihoilla kasvavat luomuvihannekset ja jopa hepat käyskentelevät siellä vapaina talon oman jalkapallokentän vierustaa. Maailmalla squatit ovat usein myös avoimia paikkoja kaikkien tulla ja mennä, mutta kirjoittamattomana sääntönä voisi sanoa, että jos talossa asuu, on sen hyväksi myös tehtävä jotain.

Real Video

Valtaajat kertovat Hietaniemen talon valtauksesta

Kesto : 07:55

» Hitaat yhteydet 56 kbps

» Nopeat yhteydet 256 kbpsSaija & Matti 06.09.01
toimitus@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Oranssi ry. - Kehittää ihmisten kaupunkia
» Valtausuutisia kautta maailman