Ohita navigointi

Siperia -vallattu talo

Autio omakotitalo Herttoniemessä, sitä se ainakin oli, ennen kuin Tila Haltuun -"posse" valtasi sen asunnottomien yönä 2002. Kävimme haastattelemassa kahta Siperian valtaajaa, jotka kertoivat mielellään ja asiantuntevasti autonomisesta sosiaalikeskus Siperiasta sekä talon valtaamisesta.

Siperiahan toimii täysin talkootyöllä sekä sen eri tapahtumien tuloilla. Kaupunki ei milläänlailla avusta toimintaa, mutta silti paikkaa on kunnostettu hienosti ja siellä on mm. mahdollisuus bändien keikkailla. Siperiassa järjestetään usein bileitä. Joka viikko on talokokous, jossa päätetään yhteisistä asioista. Lisäksi siellä on monenlaista muuta esmes ompelukerho, poliittista toimintaa ja vaan hengailua.

Huolimatta siitä, kuinka paljon työtä talon eteen valtaajat ovat tehneet, heitä uhkaa häätö. Kaupunki on jatkuvasti antanut vain lyhytaikaisia vuokrasopimuksia, joiden jatkuminen on ollut epävarmaa. Jos Siperia menetetään, se lisää jo ennestäänkin valtavaa tilan puutetta.
Tietystikään valtaajat eivät luovuta helpolla, vaan taistelevat Siperiasta loppuun asti.

Siperia ei ole nimenomaan nuorisotalo, sillä se on avoin kaikille, kaiken ikäisille. Naapuruston ihmiset ovat käyneet tutustumassa talon toimintaan ja heidän suhtautumisensa on myönteinen. Tietyt tahot kannattavat talon suojelemista, koska se on vanha puutalo.

Kiitos Siperialaisille!

Real Video
Haastattelussa kaksi Siperian valtaajaa.

Kesto : 11:47

» Hitaat yhteydet 56 kbps

» Nopeat yhteydet 256 kbps
Iiris Pilke Kuvat:Grigori Tchaban 05.11.03
iiris.pilke@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Tila Haltuun!
» Vailla vakinaista asuntoa ry