Ohita navigointi

Sähkökatkos sekoitti PääkaupunkiseudunLaaja sähkökatkos pimensi Pääkaupunkiseudun lauantai-iltana 23.8.2003 n. klo 20.20. Yle24:n tietojen mukaan katkos koski myös suurta osaa Etelä-Suomea. Laaja-alainen katkos kesti Helsingissä noin puoli tuntia ja sähköt saatiin palautumaan suureen osaan kaupunkia n. klo 20.55. Yleisradion televisiouutiset toimivat katkoksen aikana varavoimalla, mutta radion varajärjestelmä petti, eikä radiouutisia tai viranomaistiedotteita kuultu lainkaan.

Helsingin Energian mukaan sähkökatkoksen syynä oli vika sähköasemalla Helsingin Kruununhaassa. Siellä tehtiin asennustöitä ja niiden jälkeen syntyi oikosulku, jonka seurauksena ainakin Hanasaaren, Vuosaaren ja Salmisaaren sähkövoimalat pysähtyivät. Samantyyppinen laaja sähkökatkos lamaannutti Helsingin loppukesästä 2001, jolloin sähköjakelu keskeytyi ukkosmyrskyn seurauksena. Myös tuolloin katkoksen pituus oli noin puoli tuntia.

Pelastuslaitos ruuhkautui sähkökatkosen takia

Elämä lamaantui Helsingissä
Lähijunat, raitiovaunut sekä metrot olivat katkoksen ajan lamaantuneina ja matkustajia jouduttiin evakuoimaan metrotunnelista ainakin Helsingin Hakaniemen ja Kaisaniemen välisellä osuudella. Free Your Mindin tietojen mukaan hätääntyneet ihmiset olivat lähteneet juoksemaan metrotunneleissa sähköjen katkettua. Helsingin Sanomien verkkoliite puolestaan kertoi, että ihmisten evakuointi tunneliin jääneestä metrosta olisi sujunut rauhallisesti. Ihmisiä jäi loukkuun myös keskustan hisseihin. Linnanmäen huvipuiston Panorama-laitteesta jouduttiin evakuoimaan kaikkiaan 20 huvipuiston vierasta. Aluehälytyskeskuksen puhelinlinjoille tuli satoja hätääntyneitä soittoja ja Helsingin energia kytki vikailmoitusnumeroonsa automaattisen vikatiedotteen.

Yleisradion varajärjestelmä petti
Yleisradion toiminta sähkökatkoksen aikaan ihmetytti kaduille ja kerrostalojen rappukäytäville kerääntynyttä kansaa.
Free Your Mindin tietojen mukaan kaikki radiokanavat, Ylen Radio Suomea ja kaupallista Sävelradiota lukuunottamatta, olivat sähkökatkoksen takia mykkinä.
Yleisradion varavoimakoneet olivat lähteneet käyntiin lauantai-iltana, mutta jostain syystä sähkönsyöttö ei toiminut toivotulla tavalla radiokanaville. Helsingin Sanomien mukaan varavoimaa saatiin kuitenkin YLE24:n Tv-uutisstudioon klo 20.30 uutisia varten.
Radiossa ensimmäisen kahdenkymmenen katkosminuutin aikana Ylen ainoalta kuuluvalta taajuudelta 94,0 lähetettiin Yleisurheilun MM-kisojen kisaselostuksia. Kun ylimääräisten uutisten piti alkaa Helsingin Pasilan uutisstudiosta klo 20.50, odottamaton vika keskeytti yllättäen lähetyksen ja ihmiset alkoivat todella hermostua.
"Mitä jos sotatila syttyisi? Mistä me silloin kuulisimme informaatiota", vihaiset helsinkiläiset kommentoivat hämärtyneessä illassa.

Pelastuslaitos ruuhkautui sähkökatkosen takia

Sähkökatkon mahdollisuutta vähäteltiin
Reilut viikko sitten Pohjois-Amerikassa tapahtunut sähkökatkos muistui lauantai-iltana helsinkiläisten mieliin ja osa epäili terrori-iskua Suomessakin. Sähkön kantaverkon siirrosta vastaava Fingrid vakuutti vielä viime viikolla Yle24:n uutisille, että "laaja sähkökatkos ei olisi mahdollinen Suomessa".
"Suomessa verkko on niin vähän kuormitettu, että laaja sähkökatko ei ole todennäköinen", sanoi Fingridin suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen viikko sitten.

Pelastuslaitos ruuhkautui sähkökatkosen takia

Pienestä sähkötyöstä voi syntyä iso katkos
Lauantainen sähkökatkos osoitti, että pienikin sähkötyö Helsingissä voi aiheuttaa laajoja sähkökatkoksia koko Etelä-Suomessa. Yleisradion, sähköyhtiöiden ja muiden viranomaistahojen tulisikin varmasti pohtia, miten tulevaisuudessa poikkeustilojen aikana tullaan toimimaan. Tämänkertainen poikkeustila oli vain lyhytaikainen sähkökatkos ja siksi voikin kysyä, miten Helsinki selviytyisi säteilyvaarasta tai muusta suuremmasta kriisistä?

Pelastuslaitos ruuhkautui sähkökatkosen takia

Pelastuslaitos ruuhkautui sähkökatkosen takia

Jutun lähteet: Yleisradion uutiset Yle24, Helsingin Sanomat, silminnäkijät Helsingissä.

Free Your Mind sähkökatkoksessa
Eppu Lindqvist
Matias Orola
Mikael Kiikka
Niko Riilas
Saija Salonen
Antti SalminenMatias Orola, Fym-toimitus 23.08.03
fym@hattu.net

Katso myös
» Tietoa Helsingin sähköverkosta ja sähkönsiirrosta
» Helsingin pelastuslaitoksen ohjeita poikkeustiloihin