Ohita navigointi

Reviirit

Piirros lohikäärmeestä

Äskettäin meillä oli psykologiasta kiinnostuneen ystäväni kanssa puhetta ihmisten reviireistä, siis siitä, kuinka lähelle yksilö haluaa muut päästää.

Esimerkiksi suomalaisilla on aika laaja reviiri verrattuna eteläeurooppalaisiin. Laajalla tarkoitan sitä, että he eivät päästä ihmisiä lähelleen isossa mittakaavassa, heillä on suhteellisen sisäänpäinkääntynyt luonne. Tutkimusten mukaan myös psykopaateilla on todettu poikkeuksellisen laaja reviiri.

Reviiriajattelu ylittää yli fyysisten rajojen henkiselle puolelle. Kuinka paljon tahtoo muiden itsestään tietävän. Voisi ajatella, että tietyillä julkkiksilla on pieni henkinen reviiri, heitä kun ei näy haittaavan esitellä lapsiaan ja keittiöitään medioissa.
Paranoidi voisi ajatella, että he päästävät vihollisen kotiinsa. Toiset julkiset eläimet hallitsevat julkisuuden hyvin, eivät päästä meitä taviksia liian lähelle. Se voi olla vaikeata, meistä kun on hauskaa pällistellä heidän elämäänsä, ikäänkuin he olisivat esineitä lasivitriinissä.

Lasivitriinissä voi olla, vaikka olisi tavallinen pulliainenkin. Jos sinulla on vaikkapa jännittävä ihmissuhdekriisi meneillään, voit olla varma, että tuttavakuntasi odottaa loppuratkaisua henkeään pidätellen. Tai jos olet sydänverelläsi kirjoittanut jotain, ja annat jonkun lukea sen. Vannon, että silloin tuntuu kuin seisoisi alasti syyssateessa. Minulle edellämainittu on hyvinkin tuttua. Minun henkinen reviirini taitaa kulkea omien töiden muille näyttämisessä.

Mutta nyt tulee syksy. Hus luomaan uutta ja sateeseen seisomaan.Oodi 08.10.03
fym@hattu.net

Katso myös
» Luovan harrastamisen keskus - Aukea.net
» Yle Multifoorumi