Ohita navigointi

Reilu kauppa!

"Miten niin reilu kauppa? Nuo banaanithan on paljon kalliimpia, ja
sitäpaitsi nuo toiset banaanit näyttää paljon paremmilta!!" Näin kuulee usein sanottavan kaupan hedelmäosastolla. Mutta kysymys kuuluukin, että kenelle se on reilu kauppa? Annahan kun kerron..


Reilu kauppa alkoi Hollannissa vuonna 1969 Max Havelaarin kahvipaketista. Aiemmin kehitysmaiden ihmiset olivat tehneet työtä pilkkahinnoin kansainvälisislle suuryhtiöille jotta saisimme halpaa ruokaa, kuten hedelmiä ja mausteita. Ajatus tuotteiden suoratuonnista kehitysmaista syntyi, kun Max Havelaar perusti ensimmäisen kehitysmaakaupan Breukelenin kylään Hollantiin. Hollannissa Max Havelaar-merkin tuntee 80% kuluttajista ja luottamus merkkiin on vahva. Kahvia seurasi tee, kaakao, hunaja, suklaa ja banaani.

Merkki takaa viljelijän oikeudet

Reilun kaupan piirissä on tuhansia pientuottajia ja heidän perheensä mukaan lukien Reilu kauppa merkitsee parempaa elämää miljoonille ihmisille kehitysmaissa.
Merkkijärjestelmässä tuotteet ostetaan suoraan viljelijältä, ilman välikäsiä, mikä parantaa kehitysmaiden köyhien tuottajien elinoloja ja tarjoaaa heille oikeudenmukaisemmat toimeentulon ehdot. Kuluttajille Reilun kaupan merkki on takuu viljelijän oikeuksista.
Merkkijärjestelmät saivat alkunsa meksikolaisten kahvinviljelijöiden ehdotuksesta, kun he halusivat mieluummin ansaita toimeentulonsa omalla työllään, kuin vastaanottaa kehitysapua.
Merkkijärjestelmässä tuotteen hinta on maailmanmarkkinahintaa korkeampi, mutta hintakehitys on vakaampi sekä toimitussuhteet pitkäaikaisempia. Tuottajille taataan pitkät sopimukset ja mahdollisuus ennakkorahoitukseen, Lisäksi tuottajilla on suorempi yhteys jalostajiin ja kuluttajiin kuin perinteisessä kaupankäynnissä.

Tiukka valinta


Kun seuraavan karran seisot kaupassa kahvihyllyn edessä, mietitkö pakettia valitessasi viljelijän oikeuksia, vai omiasi?Lari Vanninen 09.11.01
fym@hattu.net

Katso myös
» Tietoa Reilun kaupan banaaneista
» Reilun kaupan järjestön purjelaiva Estelle