Ohita navigointi

Kuka luottaa pollariin?

Keneen luottaa jollei pollariin? Ruotsissa poliisit ovat tainneet jäädä kiinni kuvamateriaalin väärentämisestä Göteborgin mielenosoituksiin liittyvässä oikeuden käynnissä (kts. linkki » vaikuttavasta)


Olisiko ollut syytä
mennä rauhallisemmin?
En ymmärrä miksi poliisit toimivat näin? Poliisin pitäisi olla se taho ja instanssi, johon kaikki ihmiset voivat luottaa. Göteborgissa poliisi toimi selkeästi virheellisesti ja liian suurella voimalla. Poliisi oli luvannut aktivisteille, etteivät he käyttäisi väkivaltaa. Kuitenkin juuri poliisi aloitti väkivallan piirittäessään erästä majoituskoulua jo ennen varsinaisia kokouspäiviä. Toisaalta myös on aivan se ja sama miten ja kuka väkivallan aloitti. Poliisin olisi se kuulunut lopettaa. Aktivistit jäivät poliisin väkivallalle altavastaajiksi.

Tällä hetkellä käydään oikeutta Göteborgin käräjillä, jossa aktivistit ja poliisi yrittävät oikeuttaa tekosiaan. Aktivistit edustavat yksittäisiä ihmisiä. Heidän motiivinsa ja toimintatapansa vaihtelevat persoonittain. Poliisi edustaa valtiota. Poliisin toimintatavat eivät saa liiemmin vaihdella henkilöittäin. Poliisin kuuluu edustaa äärimmäistä rehellisyyttä ja oikeaoppisuutta. Poliisi koulutetaan tätä varten. Poliisin kuuluu tietää valtuutensa niin tilanteessa kuin tilanteessa.

Ruotsin poliisi ampui erästä aktivistia pahasti vatsaan Göteborgin mielenosoitusten aikana. Nyt käräjillä selvitellään sitä mitä tässä yksittäisessä tapahtumassa kävikään. Kyseinen henkilö tuomittiin useiksi kuukausiksi vankeuteen väkivaltaisesta mellakoinnista. Poliisia joka ampui ei ole tuomittu, koska syyttäjä päätti jo kerran lopettaa kaikki poliisin toimiin liittyneet tutkimukset ja luopua syytteistä. Nyt tutkimukset on kaiketi päätetty käynnistää uudestaan kun joku belgialainen kuvaaja lupas luovuttaa kaiken videoaineistonsa syyttäjän käyttöön.

Elä ja anna toisten kuolla?

Epäselvää on, oliko se äärimmäinen selviytymiskeino kyseisellä poliisilla vai oliko se harkitsematon laukaus. Poliisin todisteiden mukaan paikalla oli massa aggressiivisesti käyttäyneitä ihmisiä. Juuri näihin videotodisteisiin ovat Ruotsin valtamediat puuttuneet. Muualla kuin poliisin todisteissa kun ei näy, että paikalla olisi ollut lähettyvillä juurikaan muita ihmisiä.

Haluaisin tietää kuinka voi luottaa poliisiin, joka väärentää omat virheensä esittävän videomateriaalin. Minun moraaliani vastaan sotii ajatus, että omia virheitä ei tunnusteta avoimesti. Se joka tekee tyhmyyttä sen myöntäkööt ja siitä oppikoot. Onko poliisi aina oikeassa? Kenen etuja valvoo valehteleva poliisi? En usko että ainakaan minun.Janis Räikkä 23.11.01
fym@hattu.net

Katso myös
» Katalyytti- sisältää videoita Göteborgista
» Vaikuttava uutistoimisto