Ohita navigointi

Pientä kartoitusta nuorisokulttuureista

Sana nuorisokulttuuri tuo eri asioita mieleen erilaisille ihmisille. Pääasiassa sillä tarkoitetaan nuorison luomia ja ylläpitämiä alakulttuureita; käytännössä pukeutumista, käyttäytymistä, aatteita, harrastuksia jne.

Nuorisokulttuureita on varsin monenlaisia. Perustettaessa
uusia ryhmiä tarkoitus onkin ollut erottua muista. Suurimmat ja tunnetuimmat alakulttuurit ovat rantautuneet Suomeen viime vuosikymmenillä Euroopasta ja Yhdysvalloista. Suurimpien ja tunnetuimpien ryhmien edustajia ovat punkkarit, hiphopparit, hipit, hevarit, rokkarit ja skinit.

Erilaisuutta
Nuorten ns. "aatteellisuus" vaihtelee hyvin paljon. On nuoria, jotka pukeutuvat jonkun tietyn ryhmän tyyliin, mutta eivät ajattele ryhmän aatteita sen kummemmin. Toiset ovat henkeen ja vereen asiansa takana. Myös "alakulttuurien alakulttuureita" on syntynyt. Tämä tarkoittaa sitä, että jostain aatteesta on kehittynyt monia ryhmiä, joilla on sama perusaate mutta hyvin erilaiset tavat. Esim. hoppareita on hyvin erilaisia. Toiset perustavat enemmän musiikista ja esim. trafiikkien teosta, toisille taas skeittaus on pääasia.

Aatetta
Vaikuttaa siltä, että nuorten aatteellisuus on viime aikoina laskenut. Enää ei olla niin tiukasti oman aatteen takana. Harva nuori määrittelee itsensä kuuluvaksi mihinkään tiettyyn ryhmään tai alakulttuuriin. Nuoret ovat kokeilunhaluisia ja suvaitsevaisempia. Toisaalta nykyinen teknologia-aika on tehnyt nuorista passiivisempia ja enemmän massan mukana meneviä. Yhä vähemmän nuoret tunnustavat etsivänsä itselleen aatteita tai miettineensä kantaansa esim. sotiin, pakolaisiin, politiikkaan tai luonnonsuojeluun.

Toisaalta nuorisokulttuurityyleistä on tullut muoti-ilmiöitä, jolloin aatteiden ja harrastusten merkitys vähenee entisestään. Jotkut kulttuurit ovat vähentyneet ja unohtuneet, esim. punk on elänyt kulta-aikansa kauan sitten. Nykyisin katu-kuvassa näkyy eniten lökäpöksyisiä hoppareita ja trendikkäitä muodin seuraajia. Mutta on vanhoillakin aatteilla on yhä kannattajansa. Nuorisokulttuurit elävät ja muuttuvat nuorten mukana.Ruut Hintukainen 13.05.03
fym@hattu.net

Katso myös
» Yle Teema - Kipeä nuoruus
» Nuorisotoimenjohtaja Lasse Siuralan kirjoituksia