Ohita navigointi

Loiste! Teatterikatselmus Narrissa

Improvisaatiota ja suoraa puhetta ilman käsikirjoitusta.

Katharina Mead (16), Noora Oksanen (16) ja Jennifer Martins (15) kuuluvat Otukset-nimiseen Annan talon näytelmä ryhmään. Varsinaista käsikirjoitusta ei ollut, vaan Otuksien esittämä ”Tylyt” sisälsi lähinnä improvisaation kautta työstettyjä kohtauksia. Nimensä mukaisesti kohtauksissa esiintyi tylyjä ihmisiä, juuri sellaisia, joihin voi törmätä aivan tavallisena päivänä kadulla, kaupassa tai torilla. Ja jotka onnistuvat mutristamaan suunsa pienimmästäkin.
Lennon- McCartneyn siivittämää nuoren ”kolhittua” elämää on ”Parasta ennen” Annan talon näytelmäryhmän esitys. Loisteessa ryhmä esitti She’s leaving home-näytelmän, jossa Tuuli Mäenpääkin (11) oli mukana. Esitys onnistui Tuulin mielestä hyvin, vaikka yhdessä kohtauksessa ohjaajan soundit sekosivat ja Bold man:n tilalle saapuikin sirkus.

Hymyä ja hyväntuulisuutta –tuomariston palaute

Niin Otuksien kuin Parasta ennen ryhmän jäsenten on helppo hymyillä, sillä saatu palaute oli suoraan sanottua ja kannustavaa. Tuomaristoon kuului mm. Mari Rantasila (RAID) sekä Venla Saartamo (Salatut elämät). Näytösten jälkeen tuomaristo ja esiintyjät kokoontuivat erilliseen huoneeseen, jossa kuultiin arvioita näytöksestä ja vaihdettiin mielipiteitä keskenään. Nooran mielestä palaute oli tosi positiivista. ”Täyty kysyä erikseen kritiikkiä”. Katharinan mielestä kritiikki oli realistista, juuri ne itseäänkin harmittaneet jutut olivat parannusehdotusten listan ykkösinä, eikä mitään suurempia yllätyksiä sattunut. ”Kyllähän sen huomas, ettei me oltu kauheesti treenattu”, Jennifer toteaa ja jatkaa hilpeänä: ”Yhteiskävelykohtauksessa me jäätiin vahingossa kulisseihin kun kukaan ei tajunnu mennä lavalle. Ohjaaja vähän panikoi. Kaikki kuitenkin järjesty ja me jatkettiin juttua”. Niin ja yksi sellainen parannus tulee hahmoihin. Niiden luonteita syvennetään entisestään. Tuomariston mielestä ”tylyys tykästytti” ja improvisaatioilla eteenpäin viety näytelmä erottui positiivisesti. Palautteenantotilaisuudesta nousi esille myös se seikka kuinka tärkeää on saada kuulla hyvät kuin huonot puolet suoraan ja henkilökohtaisesti. Silmästä silmään.


Palautetta yleisöltä ja sukulaisilta

Yleisön palautteen näytelmäryhmät saavat hieman myöhemmin kuin tuomariston. Mutta aplodeista päätellen palaute ei masenna. Ainakin otukset palasivat lavalle ja kumartuivat yleisön eteen muutaman kerran. Katharina oli sanonut ennen näytöstä jyrkän ein kaikille kavereilleen, jotka olisivat tulleet katsomaan. ”Näin myöhemmin ajateltuna ne olisikin voinu tulla, kun kaikki meni niin hyvin. Jenniferinkin isä sanoi esityksen olleen loistava!” Katharina hymyilee. Parasta ennen ryhmä sai myös katsomaan tulleilta kavereilta ja sukulaisilta sellaista kiitosta, että ”ne ei kuulemma koskaan ennen ollu itkeny ja nauranu vartissa niin paljon”, ja samaa kertoi myös tuomariston palaute. Nuoret esiintyjät nauttivat suunnattomasti lavalla olosta ja ”WOW ” elämyksestä, joka valtaa yleisön edessä. ”Voi olla joku muu, sillai hyvässä mielessä”. Tuulin näyttelijän lahjat saivat erityistä kiitosta ja hänelle annetaan Loisteen päätösgaalassa Gloriassa kunniamaininta. Lauantaina myös selviää, mitkä ryhmät lähtevät Kotkaan esiintymään hieman saman tyyliseen tapahtumaan kuin Loisto pääkaupunkiseudulla onSanna Vuorinen 10.03.02
sanna.vuorinen@sunpoint.net

Katso myös
» Loiste! -tapahtuman kotisivut
» Nuori kulttuuri -tapahtuman kotisivut