Ohita navigointi

Neonvalokaupunki


Kävin ensi-illassa 8.9. Satoi.

Neonvalokaupunki on tarina nuorista, jotka jäävät hämmentyneinä yksikseen. He etsivät lohtua ja turvaa ryhmästä ja kavereista. Luotettavuus mikä puuttuu aikuisista löytyy ikätovereista. Kuten todellisuudessa hekin tekevät valintojansa paremmin ja huonommin, päätyen erilaisiin ratkaisuihin elämässään.


Fyysinen teatteriesitys lasten liikennekaupungissa, lukee piletissä. Hämmentävää mielestäni. Esityksen nähtyäni en tosin enään ihmettele lipun tekstejä. Tarina kerrotaan tanssin keinoin. Musikaaliksikin voisi melkein esitystä nimittää. Liikennekaupunki oli otettu tilana loistavasti haltuun ja tanssijaryhmä toimi näyttävästi yhteen. Välillä katsomossa, jossa sade vihmoi, tuntuivat tanssikohtaukset venytetyiltä ja sanomaansa alleviivaavilta. Toisaalta se oli myös positiivista. Veikkaan esityksen olevan monelle tekijälleen ja katsojalleen ensikokemus tanssiteatterin maailmaan ja silloin selkeys sekä ymmärrettävyys on hyväksi.


Katsojaa ei näytelmän aikana juurikaan hellitty muulla kuin upealla esityksellä. Ajatukset ja tunnelmat joita näytelmä synnytti olivat kaoottisia, ahdistavia, surullisia ja odottavia. Mielestäni esitysten ei tarvitse olla "viihdettä", kevyttä valmiiksi pureskeltua materiaalia. Näytelmässa oli hyviä huomioita ja ajatuksia tavallisista ihmissuhteista ja naurua arkipäivän pikku huvittavuuksille. Näytelmässä irvailtiin nuorten massana hyväksymille kulttuureille ja sekoitettiin pakkaa poikkeavuudella. Näistä huomioista koostui makeat naurut.


Lisää esityksiä on vielä 10, 11, 12, 13 ja 15 päivä, sekä ensi tammikuussa Gloriassa Neonvalokaupunki remix.

Sami Saikkonen

Näytelmän ohjaaja Sami Saikkonen kertoi ensi-illan jälkeen toivoneensa vesisadetta esitykseen, sillä se sopi siihen täydellisesti. Tosin tuntia ennen esityksen alkua hän oli pelännyt sateen olevan liian rankkaa ja ettei kukaan ilmaantuisi katsomaan liiallisen sateen takia.


Itse tuotannon kannalta hänen pahin pelkonsa oli ollut alkuvaiheessa, sillä hän oli pelännyt, etteivät nuoret jaksaisikaan sitoutua näin pitkään ja uuvuttavaan projektiin. Ensimmäisen esityksen jälkeen hän kuitenkin nosteli hattua selvästi onnellisena ja kiitteli paljon nuoria sekä ammattihenkilökuntaa. Teoksen laajuus oli ollut monille tekijöilleen ensimmäinen kokemus. Lähes kaikki projektiin osallistuneet olivat ensimmäistä kertaa tekemässä näin suurta teosta. Lisäksi hän muistutti, että nuorten oma kädenjälki näkyy niin koreografioissa kuin teksteissäkin.

Kokemuksesta on jäänyt Samille ehdottomasti hyvät fibat, sillä hän yltyi hieman lurittelemaan niistä.Saija & Matti 11.09.01
fym@hattu.net

Katso myös
» Neonvalokaupungin kotisivut
» Lue juttu Neonvalokaupunki