Ohita navigointi

MannhaiHelsinkiläinen stoner/rock - bändi. Basisti Oppu puhuu asiaa.

Mannhai perustettiin vuoden 1999 lopulla kitaristimme Ilen ja itseni toimesta. Rumpuihin löytyi pian nuori rumpali Junior. Laulajan oltua haussa puolisen vuotta, päätimme pyytää vanhaa tuttua, Joãnitoria mukaan. Tällä kokoonpanolla teimme demonauhan, joka sai Spinefarmin innostumaan ja tarjoamaan sopimusta. Siinäpä se.

Eräät bändin jäsenet ovat soitelleet aiemminkin nimibändeissä. Jotain niistä?

Luultavasti; tarkoitat Xysmaa ja Amorphista. Noh, noista yhteyksistä tutustuin joskus Joãnitoriin kun keikkailtiin yhdessä Xysman kanssa. Vaikka noista vanhoista jutuista on ollut paljon käytännön hyötyä, luulen että ne ovat myös aiheuttaneet tiettyjä ennakkoluuloja Mannhaita kohtaan. Toivottavasti kukaan ei odota kuulevansa Amo tai Xysse - musiikkia Mannhain keikoilla tai levyillä!

Olette ilmeisesti paiskoneet jo jonkun verran keikkaa?

Jep. Kymmenisen keikkaa ollaan tehty lähinnä Helsingissä, mutta Turussa ja Jyväskylässäkin ollaan käyty. Ensi vuoden puolella voi olla odotettavissa enemmänkin keikkoja, koska saimme juuri keikkamyyjän ja neuvottelemme pienimuotoisesta Suomen rundista.


Oppu


Mitkä ovat vaikuttajabändinne? Mitä Mannhai diggailee?

Me kaikki diggailemme aika erilaista musaa, mutta yhdistäviä esikuvia ovat ainakin
Black Sabbath, Kyuss ja vaikkapa Kiss.
Itse olen Mannhain puitteissa imenyt vaikutteita ainakin Entombedilta.
Diggailun kohteena itselläni on viimeaikoina ollut kaikenlainen metallimusa, Elvis,
Pink Floyd ja 70 - luvun proge yleensä.

Mikä on suhteenne ihan silkkaan heavyyn? (W.A.S.P., Iron Maiden, Judas Priest ym.)

Itse olen varttunut mm. Twisted Sisteriä ja Mötley Crüeta kuunnellen. Tosin en enää juuri noita vanhoja hevibändejä kuuntele. Seula oli aika kova jo nuoruusvuosina, joten jotkut Krokukset ja Saxonit jäivät onneksi väliin jo silloin...

Kuinka hyvänä pidätte tämänhetkistä suomen rock - sceneä?

Jos katsoo mitä listoilla keikkuu, on skene ikävä kyllä aika ankea.
Koska nykyään isot levy - yhtiöt edellyttävät bändeiltä tiettyjä juttuja, tehdään luovimmat jutut noiden kuvioiden ulkopuolella.
Näin on toisaalta aina ollutkin, ellei siitä epäkaupallisuudesta sitten ole tehty muotia jollain ilveellä.

Miltä näyttää Mannhain tulevaisuus?

Aloitamme seuraavan levyn äänitykset kevään mittaan ja se on odotettavissa kauppoihin joskus syksyllä '02. Luvassa on erittäin raskasta ja svengaavaa hevirokkia ja uskoisin että saamme aikaiseksi The Sons...:ia ehyemmän ja tietysti paljon paremman paketin. Viimeistään ensi levyn tiimoilta lähdemme myös Euroopan kiertueelle.

Lopuksi voit vielä kehua levyänne.

Eh... Annan mieluummin kriitikoiden hoitaa kehuskelut puolestamme. Mutta voin tietysti sanoa että The Sons of Yesterdays Black Grouse on tinkimätön, ilman kaupallisia taka - ajatuksia ja pelkästään soiton ilosta tehty levy, jota voi suositella kaikille.Heidi Kohtala 21.11.01
can_tah@hotmail.com

Katso myös
» SPINEFARM record
» Lähetä Free Your Mind postikortti


»Mannhai

»Gloomy Grim

»Bozo Brigade

»Bloody Hell