Ohita navigointi

Tulevaisuus ylä-asteen jälkeen?

Studia 2003

Apua! Mitä tehdä peruskoulun jälkeen? Onko lukio sananmukaisesti pelkkää lukemista? Millä perusteella kouluihin valitaan? Entä riittääkö omat taidot ja tiedot? Lukio vai ammattikoulu? Vaiko molemmat samaan aikaan?

Kaksoistutkinnolla voi suorittaa ammattikoulun ja osan lukiota, eli saat valkolakin plus "ammattipaperit". Joillakin tämän suorittaminen kestää kauemmin kuin toisilla, riippuen ammattikoulusta sekä koulutuslinjasta. Tietoa tästä saat koulusi opolta ja netistä.

Tietoa ja taitoa lukiosta
Lukioita löytyy monta eri lajia. Voit valita erityislukion, jossa painotetaan johonkin tiettyyn aineeseen (esim. musiikkiin tai liikuntaan) tai tavallisen lukion. Etälukion taas voi suorittaa osissa yksilöllisesti omatoimisen opiskelun merkeissä.
Vastauksia jatko-opiskeluun liittyviin kysymyksiin
Studia 2003 messuille olikin kerääntynyt paljon jatkokoulutuksesta tietoa janoavia nuoria. Messut antoivat suuntaa ja ohjeita sekä neuvoja jatkokoulutukselle.
Vaihtoehtoja on valtavasti ja niistä on vaikea valita. Varsinkin, kun tuntuu siltä, että valinnan teko lähestyy aivan liian nopeasti ja kaikki muut tuntuvat tietävän mitä tekevät peruskoulun jälkeen, mutta sinä et!

Mukana Studiassa olivat kansainvälisten oppilaitosten lisäksi myös lähes kaikki Suomen yliopistot ja ammattikorkeakoulut.

Vaihtoehtoja työnnettiin joka suunnasta, mutta tilannetta helpotti Opo-klinikka, jossa sai mahdollisuuden jutella koulutuksesta rauhassa.

Opo-klinikan oli järjestänyt vuonna 1997 syntynyt Suomen Opinto-ohjaajat ry jonka muodostavat yli tuhannet opot ympäri Suomea. SOPO lisää ohjausalan ammattilaisten vaikutusvaltaa ja järjestön keskeinen tavoite on vahvistaa ohjauksen asemaa kaikissa oppilaitosmuodoissa.

Tapahtuman toinen järjestäjä Suomen lukiolaisten liitto ry oli myös nuorten etuja edustamassa.

Vaikka tuntuisi, että on yksin näiden kysymysten keskellä, ihmisiä jotka auttavat valinnoissa saattaa löytyä yllättävän läheltä. Kysy vanhemmiltasi tai muilta aikuisilta miten he päätyivät päätöksiinsä, kun olivat itse ikäisiäsi. Kannattaa käydä myös jututtamassa oman koulun opettajia sekä hakemassa netistä tietoa.
Ajankohtaista jo ylä-asteella!
Seitsemännellä luokalla oppilaan ohjauksessa esitettävät asiat saattavat tuntua niin kaukaisilta, että kaikki meni ohi korvien ja tulee ajateltua, että "Kyllähän sitä ehtii sitten ysillä miettiä tollasia"!

Ysiluokan kuluessa huomataan ettei valintoja ole tehty ja saatetaan tehdä hieman hätiköityjä päätöksiä, jotka taas kostautuvat tulevaisuudessa. Kukaan ei varmastikaan halua tehdä työtä, joka ei sitten lopulta kiinnostakaan niin yhtään!

Siksi pitäisikin painottaa nuorille, että mahdollisimman aikaisin aloitettu tulevaisuuden miettiminen ei ole mitään turhaa haaveilua vaan palapelin rakentelua, joka sitten helpommin saadaan ratkaistuksi, kun malli on jo valmiina.Anna Autio ja Tia Seppänen 30.10.03
toimitus@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Studia
» Lähetä postikortti