Ohita navigointi

Löydä itsestäsi merimies

Kesän purjehduskokemuksen jälkeen ilmoittauduin heti Karibian purjehdukselle... Nykyään olen itse Suomen nuorisopurjehtijoiden jäsen ja opetan oppimiani merimiestaitoja nuorille purjehdusoppilaille.

Muutama vuosi sitten silloinen työkaverini, Elisa, tuli hihkuen töihin. Hän aikoi lähteä purjehtimaan Karibialle, vaikka ei ollut koskaan aikaisemmin astunutkaan purjelaivan kannelle. Elisa heitti ikään kuin vitsinä, että lähde Jeena mun kanssa, eikä todellakaan osannut odottaa minulta myöntävää vastausta. Innostuimme asiasta siinä määrin, että päätimme ensin kokeilla millaista purjehtiminen olisi ihan lähivesillä. Kummallakaan meistä kun ei ollut aikaisempaa kokemusta kyseisestä lajista niin ajattelimme, että pieni harjoittelu voisi olla aluksi hyväksi.
Ilmoittauduimme Suomen Purjelaivasäätiön järjestämälle purjehdukselle Helsingistä Rostockiin.
Lähtöpäivänä aurinko paistoi kuumasti, kun astuimme Kauppatorin laiturissa parkissa olevaan Helena- alukseen. Turvallisuusopastuksen jälkeen nostimme purjeet ja aloitimme ikimuistoisen matkan kohti avomerta. Matkan aikana koimme kaikenlaista keliä rasvatyynestä myrskyyn, jossa tuulen nopeus nousi lähelle 20m/s. Näimme monia kauniita satamia, tutustuimme saaristolaiselämään ja opettelimme navigointia avomerellä.
Rakastuin purjehdukseen samantien.

Purjehduksia järjestää Suomen purjelaivasäätiö
Säätiö järjestää vuosittain kymmeniä retkiä jotka kesällä sijoittuvat Itämerelle. Talvella säätiön lumivalkolaivat suuntaavat kurssinsa lämpimimmille vesille, Karibian auringon alle. Kesän purjehdusten purjehdusten hinnat alkavat 200 eurosta ja ne on suunnattu lähinnä nuorille. Alaikäraja on 12- vuotta ja painopiste on nuorisotyössä. Karibian retkillä ei yläikärajaa ole, eikä näilläkään reissuilla tarvitse osata purjehtia lainkaan, kaikki opetetaan paikan päällä. Purjehduksilla opetellaan yhteistyötaitoja, sillä osallistujat jaetaan nk. vahteihin, jotka omalla vuorollaan hoitavat ruorin, navigoinnin, ruuan laiton tai siivoamisen.

Kesän purjehduskokemuksen jälkeen ilmoittauduin heti Karibian purjehdukselle. Syksy sujui matkasta haaveillen ja snorklausvälineitä hankkien, räpylät kävin ostamassa Italiasta. Kun helmikuu sitten viimein koitti ja lentokone suuntasi kohti Martiniquen saarta, olin onnesta ja jännityksestä aivan sekaisin. Kolmen viikon purjehdukselta muistoksi jäi niin tulivuorenpurkaus kuin ikkunalaudalleni päätynyt kaunis, iso simpukankuori, jonka lävitse voin nyt kuunnella Karibian turkoosien vesien kohinaa ja tuntea paahtavan auringon ihollani.

Ensi kesänä olen taas lähdössä merelle, en voi enää ajatellakaan etten lähtisi. Nykyään olen itse Suomen nuorisopurjehtijoiden jäsen ja opetan oppimiani merimiestaitoja nuorille purjehdusoppilaille. Haaveilen vielä uudesta matkasta kaukomaiden vesille. Kenties lähdenkin Suomen Joutsenen jalanjäljille ja löydän itseni eteläiseltä Atlantilta, matkalla kohti Kapkaupunkia.Jeena Laitinen 27.0.03
fym@hattu.net

Katso myös
» Suomen Purjelaivasäätiö
» Suomen Nuorisopurjehtijat ry