Ohita navigointi

Leffa-esittelyssä CYCLOMANIA


Spot Pictures Oy Kuva: Johanna Onnismaa

Simo Halisen ohjaama Cyclomania on uusin suomalainen kokoperheen nuorisoleffa, jossa kerrotaan kahden kaveruksen K:n (Lauri Nurkse) ja Eetun (Tommi Mujunen) ystävyydestä ja heidän yhteisestä harrastuksesta, pyöräilemisestä.

Saman työpaikan lisäksi molemmilla on suuri kunnianhimo polkea mestaruuteen ja kukaan ei pysty heittämään kapuloita leffan sankarin K:n rattaisiin, joka viettää suurimman osan aikaansa satulan päällä. Kuvioihin tupsahtaa myös kaunis Oona (Elena Leeve), jonka roolihahmo tietenkin sekoittaa poikien päät, mutta yhteishenki on silti korkealla, kun urhot käyvät mittelöä keskenään.

Elokuva sai ensi-iltansa pe 2.3. ja sen ennakkonäytännössä kaksi päivää aikaisemmin oli suurta odotuksen tuntua. Elokuvateatteri oli täynnä elokuvantekijöitä, näyttelijöitä ja muita vieraita, kun ohjaaja pyydettiin valkokankaan eteen. Halinen pyysi myös kaikki muut paikalla olevat elokuvan tekoon osallistuneet ihmiset estradille ja korosti joukkion erittäin toimivaa kokoonpanoa ja hyvää yhteishenkeä ja ojensi kukat heille.Välitön tunnelma tarttui myös katselijaan. Kiitoksien jälkeen olikin itse elokuvan vuoro.

Kuten nimikin jo kertoo, elokuvassa poljetaan maanisella tavalla ja paljon. Ja jos ei poljeta, niin melotaan tai uidaan. Leffaa seuratessa ei kuitenkaan ala kyllästymään aiheeseen, koska sen ympärille on kehitetty paljon muutakin. Ihastumiset ja tunteenpurkaukset värittävät kesäisen suomalaisiin maisemiin sijoittuvaa tarinaa, joka voisi olla aivan totta. Maitohapot jylläävät, kun siirrytään kilpailutilanteisiin ja hyvän kamerakuvauksen ansiosta tilanteet näyttävät aidoilta ja aloin jo miettimään oman fillarini kevätkunnostusta ja ketjujen rasvausta.

Elokuva ei niinkään juonella häikäise, mutta yksinkertaisuudessaan siinä onkin tilaa annettu enemmän filosofisille kysymyksille ihmisen luonteenlujuudesta ja tahdonvoimasta. Päähenkilön luonteenpiirteisiin kuuluvat lojaalisuus ja kannustava kilpailuhenkisyys antavat positiivisen ja tervemielisen kuvan nykynuorista, vaikkakin kova itsekuri ja määrätietoisuus tekevätkin päähenkilöstä jopa kiihkomielisen.

Itse näyttelijät ovat joutuneet perehtymään fillarointiin ennen elokuvan tekoa ja olivat viikon fillarilähettifirmassa tutustumassa polkemiseen. Ensimmäiset kuvausviikot olivat kaikkein raskaimpia, koska he polkivat ylämäkeen pari kolme viikkoa ja aina vaan isommilla vaihteilla. Lauri Nurkse (22) opiskelee Taideteollisen Korkeakoulun elokuvataiteen osastolla elokuvanohjausta. Tommi Mujunen (21) taas näyttelee Turun Uudessa Teatterissa. Oonaa esittävä Elena Leeve (18) on tehnyt teatteria ja näytellyt jo pienestä pitäen ja opiskelee tällä hetkellä Kallion ilmaisutaidon lukiossa. Ei haitannut juurikaan, että näyttelijät eivät ihan pyöräilyn ammattilaisen lihaksia kuitenkaan omanneet. Hyvät roolisuoritukset puhuvat puolestaan.

Real Video
Elena Leeve haastattelussa Next Step-messuilla 2.2. 2001

Kesto : 05:11

» Hitaat yhteydet 56 kbps
» Nopeat yhteydet 256 kbps


Vaikka suomen kieli aina vähän töksähtelee ja kuulostaa ontuvalta suomalaisissa elokuvissa, sinne tänne dialogeihin kylvätty huumori sai katsojat pyrskähtelemään nauruun ja näin saatiin tasapainoitettua vakavamielinen pyrkimys voittoon terveydenkin uhalla. Tuskinpa elokuvan tekijät arvasivatkaan leffaa tehdessään kuinka osuvia hiihtovalmentajavitsit ovatkaan tänä päivänä. Myös romantiikkaa löytyy vesileikkien lomasta ja loppu jättää avoimeksi tulevaisuuden, jota jokainen voi vain arvailla.
Kehuttu Cyclomania, ylä- ja alamäkien kuningaskertomus on suomalaiseksi elokuvaksi mainio. Tämä leffa on katsottava isolta screeniltä niin että kankaalta heijastuvat kauniit kuvat ja nuorten näyttelijöiden mukaansa tempaava rentous pääsee oikeuksiinsa.Joe Keytone 06.03.01
joe_keytone@hotmail.com

Katso myös
» YLE multifoorumi
» Lähetä Free Your Mind postikortti