Ohita navigointi

Loisteessa liikuttavaa kohtaamista


Käsiä, jalkoja ja teatteria. Energiaa ja teatteria. Ajatuksia ja teatteria. Kohtaamista aidosti. Nuori Kulttuuri 02 loisti kulttuurikeskus Stoassa nuorten tekijöiden ja ammattilaisten voimin. Päivässä oli mukana n. 130 nuorta ja vähän vanhempaa eri puolelta pääkaupunkiseutua.

Mukana olleet nuoret huomasivat, että loppujenlopuksi monet ovat saaneet aivan samanlaisia kokemuksia teatterista kuin ammattilaisetkin. Eräs, hieman vanhempi osanottaja totesi palautteessaan tutustuneensa lahjakkaisiin nuoriin ihmisiin.
Seminaarin osanottajat totesivat yhdestä suusta - tai paremminkin yhdestä kynästä , että päivä oli mahtava, kaikilla oli hauskaa, uusia ja mielenkiintoisia ihmisiä ja vuorovaikutteista, siis kohtaamista. Aika vain loppui kesken. Otetaanko uusiksi? Paras ehdotus oli: Kohtaaminen-päiviä voisi pitää kerran kuussa.

Luo - Elä vain selviydy

Jokaiseen iskee joskus luomisentuska. Tuskasta ei tarvitse kärsiä vaan etsiä teatterintekemiseen - kuten elämään yleensä - uusia, hullunhauskoja, rohkeita, omaperäisiä, poikkeavia ja viisaita ratkaisuja.
Olipa juttu mikä tahansa - pitää säilyttää ilo ja leikki. Jos homma menee pelkäksi selviytymiseksi ja hammastenkiristelyksi on syytä katsoa peiliin. Kohtaaminen loi tunnelman kuten eräs osanottaja ilakoi: pääsi villiintymään, lämpenemään ja vapaasti innostumaan.

Yleisö on aina minun puolellani

Lohduttavaa, eikö totta? Ammattinäyttelijät mm. Sami Uotila ja Taisto Oksanen vakuuttivat, että yleisö on näyttelijän puolella. Yleisö tulee teatteriin katsomaan, kuulemaan ja tuntemaan.
Jopa mokaava näyttelijä luo "lohtua" yleisölle; suuri näyttelijäkin on inhimillinen ihminen.

Uskalla mennä ja katsoa

Seminaarin aikana puhuttiin paljon esiintymispelosta ja jännittämisestä. Jokainen jännittää - ammattinäyttelijäkin. Jännittävä ihminen panee parastaan näyttämöllä, niin hassulta kuin se tuntuukin. Kannattaa olla rohkea ja katsoa, kuten yksi osanottajista totesi: nyt olen itsevarmempi, luovempi ja rehellisempi itselleni.

Tehdä se mitä eniten pelkää

Tämäkin liittyy rohkeuteen ylittää näkymättömiä ja pelottavia kynnyksiä. Jos ei mene metsään ei tiedä mitä siellä on, sanoo Ville Blåfield. Ohjaaja Heidi Räsänen korosti, että pelkoaan voi voittaa harjoittelemalla ja harjoittelemalla ja vielä kerran harjoittelemalla.

Ihminen löytää vastauksen itsestään vuorovaikutuksen kautta

Ihminen on kaksilo, ei yksilö. Ilman toista ihmistä ei synny tärinää, tirinää, oppimista, kokemuksia, vuorovaikutusta. Samalla voi peilata itseään ja oppia toisilta.
Niin kuin palautteessa todettiin: opin uusia asioita tehdä teatteria, tuli rutkasti tietoa eri teattereista, sai kunnon opetusta ja sain tilaisuuden työskennellä ammattilaisten kanssa. Sami rules…Taisto myös!

Moka päivässä pitää hereillä

Uuden oppiminen käy monesti tuskan tai jopa epäonnistumisen kautta. Jokainen mokaa, vakuuttivat kaikki teatterintekijät ja -harrastajat. Jos ei mokaa ei kohtaa itseään. Jos ei mokaa, elämä on tylsää! Alkaa nukuttaa, joku jopa kuorsaa. Kohtaamisen pitää liikuttaa!Nuorten media 10.03.02
fym@hattu.net

Katso myös
» Loiste! -tapahtuman kotisivut
» Nuori kulttuuri -tapahtuman kotisivut