Ohita navigointi

Nuorten Median kyselyn satoa 2001

PARAS SANOMALEHTI – HELSINGIN SANOMAT

Kyselyyn vastanneista nuorista noin 40% mainitsi Helsingin Sanomat parhaaksi sanomalehdeksi. Runsaat 60% pääkaupunkiseudun nuorista tunnustautui Helsingin Sanomien kannattajaksi. Reilu kolmannes myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvista nuorista ilmoitti Helsingin Sanomat parhaaksi. Heidän listansa ykkönen oli kuitenkin alueellinen valtalehti ja eniten mainintoja saivat Turun Sanomat, Kymen Sanomat ja Salon Seudun Sanomat.
Iltapäivälehdistä Ilta-Sanomat oli selvästi suosituin 10%:lla. Satunnaisia mainintoja sai nuorten lehti Curly ja poliittinen sanomalehti Demari.
Reilu 15% ei vastannut kysymykseen, tytöt jonkun verran useimmin kuin pojat.

PARAS RADIO – MAFIA

Lähes kolmannes mainitsi Radio Mafian parhaaksi radioksi. Heistä reilu 80% on pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. On hyvä muistaa, että reilu kaksikolmasosaa kyselyyn vastanneista oli pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Pääkaupunkiseudun vastaajien joukossa paikallisradio City kokosi 10% annetuista maininnoista.
Radio Kiss tulee heti Radio Mafian perässä vajaan kolmanneksen kannatuksella. Radio Energy jäi jo kauas kahden kaupasta vajaan 10%:n osuudella. Hajakannatusta saivat radio Nova, Sävelradio, Ylen Suomi ja Extreme.
Kolmanneksi ”suosituin” oli ”ei vastausta”. Viidennes vastaajista ei joko kuuntele radiota tai ei osannut tai halunnut kertoa ”parastaan”.

PARAS TV-OHJELMA – SALATUT ELÄMÄT

Salatut elämät on vakiinnuttanut paikkansa nuorten suosikkiohjelmana. Reilu viidennes pääkaupunkiseudun ulkopuolella seuraa ”salkkareiden” aivoituksia ja pääkaupunkiseutulaisistakin runsaat 10%. Suomen akatemian rahoittamassa syksyllä 1999 toteuttamassa nuorten mediakäyttäytymistä tutkivassa esitutkimuksessa Salatut elämät oli suosikkilistan ykkönen. Erityisesti tytöt ”arvottivat” kyseisen ohjelman listan kärkeen.
Kyselyyn vastanneiden joukossa toiseksi paras tv-ohjelma listalla oli Roswell, amerikkalainen, tieteissarjaksi mainostettu ohjelma. Tytöt ovat Roswellin vankkumattomia kannattajia, sillä yksikään poika ei ilmoittanut kyseistä ohjelmaa suosikikseen. Poikien paras tv-ohjelma lista jakaantui pienillä kannatusluvuilla useimmalle ohjelmalle, joten tuloksista ei voi päätellä selvää suosikkia. Eniten kannatusta saivat Pulkkinen, Simpsonit, Jyrki ja Salatut elämät.
Edellä mainitussa Suomen Akatemian rahoittamassa esitutkimuksessa poikien suosikki oli South Park ja tyttöjen kakkonen oli Ally McBeal. Next step-messuilla toteutetussa kyselyssä kyseiset ohjelmat saivat vain hajaääniä.
”Suuren yleisön” kestosuosikit Kauniit ja rohkeat sekä Bumtsibum saivat nuorilta vastaajilta vain yhden äänen kumpikin.

PARAS AIKAKAUSLEHTI – DEMI

Tyttöjen ylivertaisesta vastaajamäärästä johtuen ykkösaikakauslehdeksi muodostui Demi. Lähes kolmannes tytöistä ilmoitti olevansa Demin lukija. Vain yksi poika ilmoitti Demin parhaaksi aikakauslehdeksi.
Kokonaislistalla kakkoseksi sijoittunut 7-päivää oli poikien listan ykkönen. Demi ja 7-päivää sijoittuivat kyselyssä selvästi omille luvuilleen. Huomattavasti kauempana tulivat Apu ja Seura, Suosikki, Cosmopolitan ja erilaiset harrastuslehdet.

NS. PERINTEISET MEDIAT SAAVAT KANNATUSTA

Kysyttäessä nuorilta mitä he mieluiten tekisivät Nuorten mediassa, painottuivat vastaukset kuvaan; ”tahdon suunnitella ja toteuttaa tv-ohjelmaa”, 26%. Jos tähän lisätään ”tahdon tehdä livelähetyksiä”, 13%, nousee kuvallisen tuotannon osuus lähes 40%:iin.
Kirjoittamisen halu ei ole unohtunut, sillä reilu viidennes ilmoitti: ”tahdon kirjoittaa juttuja lehdissä”. Lähes 13% vahvisti: ”tahdon äänelläni radioaalloille”.
Verkkomaailmaan ”tahdon tuottaa ääntä, kuvaa ja tekstiä verkkoon” halusi mukaan vajaa kymmenen prosenttia vastaajista.
Lähes 12% ilmoitti: ”tahdon olla suunnittelemassa, visioimassa ja rakentamassa monimediaa näissä kaikissa”.

KYSELYN TAUSTAA

Kysely toteutettiin Sakki ry:n järjestämillä Next Step nuorten työ- ja koulutusmessuilla helmikuun alussa. Kyselyyn vastasi nuorta. Yhteenvedossa on mukana 420 nuorta, jotka ilmoittivat yhteystietonsa ja kertoivat olevansa kiinnostuneita Nuoren mediasta.

Valtaosa kyselyyn vastanneista oli tyttöjä eli 333 (79%) ja poikia 87 (21%). Vastaajista alle 16-vuotiaita oli 244 (58%) ja 16-vuotiaita ja sitä vanhempia 176 (42%). Pääkaupunkiseudulta (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) vastaajia oli 110 (26%) ja muualta Suomesta 310 (74%).Free Your Mind - Toimitus 28.2.2001
toimitus@toimitus.hattu.net

Katso myös
» YLE multifoorumi
» YLE videosali

Kysely 2001

» Kyselyn satoa

» Vuoden 2001 out