Ohita navigointi

Kulosaaren muuri jyrättiin

Nuorten aloitteesta 1991 alkunsa saanut Kulosaaren melumuuriin taiteiltu graffittimaalaus sai 30.10.2000 valkoista maalia ylleen Helsingin kaupungin rakennusviraston toimesta. Teoksen maalanneilta pariltakymmeneltä taiteilijalta ei kysytty mielipidettä asiaan.


On varmaankin aiheellista kysyä mm. Tuleeko maalajilta kysyä lupaa teoksen poistamiseen?
Kunnioittaako Helsingin kaupunki nuorten tekemää taidetta?
Mikä on taidetta?


Kaupungin toimintamalli väärä

Onko kulttuurikaupunki Helsinki todellakin kaupunki, jossa kuunnellaan ja kunnioitetaan asukkaita ja kuntalaisia?
Mielestämme ei. Ainakin joidenkin kohdalla kuuleminen ohitetaan surutta. Yksi suurimpia Suomen maalaustöitä, Kulosaaren melumuurin graffittiteos on poistettu.

Jokaisella on mielipide siitä mikä on taidetta ja mikä ei. Se ei ole oleellinen asia vaan kysymys on ennen kaikkea siitä, millä tavalla asioita hoidetaan. Teoksen tekijöitä ei kuultu. Avoin keskustelu maalaajien kanssa olisi varmasti synnyttänyt hedelmällisemmän tuloksen. On jopa pelättävissä kostonkierre, joka ei ole kenenkään edun mukaista. Tärkein peruste graffittien kieltämiselle on se, että pinnan pitää olla suunnitelman mukainen. Vuonna 1991 melumuurin maalaus sovittiin yhdessä kaupungin johdon ja virkamiesten kanssa. Tänään vuonna 2000 Rakennusvirasto perustelee taideteoksen poistamista rappeutumisella ja sotkuilla. Ainoa sotku oli muurin loppupäässä valkoisella telalla vedetty viiva ja mikä tahansa teos pölyttyy jos vieressä menee vilkasliikenteinen tie. Painepesurilla olisi voinut kokeilla teoksen piristämistä tai teos olisi voitu restauroida tai maalata uudelleen. Mitään näistä vaihtoehdoista ei taiteilijoille esitetty.

Jos kaupunki kuuntelee ja kunnioittaa kaikkia asukkaitaan se ottaa seuraavan ehdotuksemme käsittelyyn: ehdotamme, että muuri maalautetaan uudestaan 2001.Antti Salminen - Jarno Leminen - Simo Marila - Marko Saarelainen 24.09.2001
antti@supafly.net

Katso myös
» Päätöksenteko Helsingissä
» Roihuvuoren vesitorni uuteen kuosiin

Kulosaaren muuri

» Kuloraasen muuri uuteen kuosiin?
» Kuloraasen muuri jyrättiin