Ohita navigointi

Kulosaaren melumuuri uuteen kuosiin?Kesällä v.1991 Kulosaaren melumuuriin maalattiin graffititaideteos. Kulosaaren melumuuri maalattiin yli v.2000 syksyllä Rakennusviraston tilaamana. Graffititaide peittyi valkoisen maalin alle.

Tämä herätti ison keskustelun. Eniten harmitti noita Itä-Helsinkiläisiä metrolla matkustavia jotka olivat tottuneet taideteokseen.

Kuka on syypää ja miksi?

Kaupunkilaiset kokivat menettelyn vääränä. Maalauksen toteuttajilta olisi pitänyt kysyä lupa. Nyt asiassa ei kuultu lainkaan muita. Vain oma näkemys millainen kaupunkikuvan pitää olla.Meneteltiinkö muurin jyräämisessä oikein?

Rakennusviraston päätösluettelo. Päivätty 13.6.1991 :


"Rakennusvirasto puhdistaa aidan ennen maalausta ja vastaa yhteistyössä poliisin kanssa työmaan vaatimista liikennejärjestelyistä. Rakennusvirasto ei vastaa maalaukselle mahdollisesti aiheutuvista vahingoista eikä ylläpidä maalauksia. Rakennusvirastolla on oikeus Maalata aita uudelleen maalauksen kunnon heiketessä tai muun syyn vaatiessa uudelleen maalaamista"

Luvan graffitien maalaamiseen myönsi Rakennusviraston silloinen Vs. Toimitusjohtaja Seppo Hirvonen.

Melumuuri oli pölyinen muutaman metrin päässä kulkevan Itäväylän takia. Melumuurissa oli valkoinen raita pituudeltaan n.20 - 30m. Huhu kertoo sen syntyneen erään ääriryhmän tekemänä. Värit olivat haalistuneet. Tiedettiin jo ennakkoon että muuri haalistuu ajan kuluessa. Muuria oli tarkoitus maalata muutaman vuosien välein.

Jos tahtoa olisi ollut, muuri olisi pesty esim.painepesurilla.
Reilu menettelytapa olisi ollut neuvotella maalaajien kanssa.
He olivat kuitenkin tehneet sen ilmaiseksi kaupungille.
Maalauksen arvoa ei voi mitata rahassa. Teos oli ainutlaatuinen.

Kunnioita kaupunkia

On jotenkin ristiriitaista että samaan aikaan kun yritetään jokaista kaupunkilaista kunnioittamaan kaupunkiaan, niin samaan aikaan ei kunnioiteta työtä jonka nuoret itse toteuttivat. Helsingin kaupungin vuosikertomus vuodelta 1998 kertoo seuraavaa :


"Kansalaisvastuuta omasta käyttäytymisestä rakennusvirasto herätteli yhteiskunnallisen viestinnän projekteilla: Helli Helsinkiä, Stop Töhryille ja Talvitolkkua patikkaliikenteeseen. Sekä Helli Helsinkiä -kampanjan että Stop Töhryille -projektin tavoitteena on, että juhlakuntoon saatettu kaupunki myös säilyisi siistinä ja viihtyisänä. Molempia projekteja on tarkoitus jatkaa."

Menetettyä taideteosta ei saa takaisin.
Tilalle voidaan saada teos joka symbolisoi demokraattisuutta.
Kuunnellaan asukkaiden mielipidettä.
Kuunnellaan asukkaiden tahtoa.

Kaupunginvaltuusto on Helsingin ylin päättävä elin. Nyt valtuusto tulee päättämään tilataanko muuriin uusi teos.

Valtuutettu Paavo Arhinmäki YM. kanssa on tehnyt aloitteen uudesta GRAFFITITAIDETEOKSESTA KULOSAAREN MELUMUURIIN. Aloitteentekijät mainitsevat aloitteessaan seuraavaa :


"Helsingin kaupunki tilasi graffititaideteoksen koristamaan Kulosaaren metroaseman luona sijaitsevaa melumuuria vuonna 1991. Taideteos sai paljon kiitosta ja se ilahdutti Itä-Helsinkiin matkaavia lähes kymmenen vuoden ajan. Viime syksynä taideteos yllättäen poistettiin ja seinä maalattiin valkoiseksi.

Kansainvälisenä kulttuurikapunkina Helsingin katukuvan iloisuuteen ja värikkyyteen pitää kiinnittää huomiota. Graffititaideteokset ovat hyvä tapa ilahduttaa kaupungissa liikkuvia.

Me aloitteen allekirjoittaneet valtuutetut pyydämme kaupunkia ryhtymään toimiin, jotta Kulosaaren melumuuriin hankittaisiin uusi graffititaideteos. Samalla kaupungin pitää selvittää muita mahdollisia paikkoja, betonisia melumuureja ja alikulkutunneleita, joihin voisi tilata värikkäitä taideteoksia"


Kallion nuorisotalo


Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Yleisten töiden lautakunnalta on pyydetty 31.10.2001 mennessä lausunto aloitteesta. Tämän jälkeen asia menee Kaupunginvaltuuston ratkaistavaksi.

Kaupunginvaltuuston kokoukset ovat julkisia, ellei valtuusto jonkin erityisen asian kohdalta toisin päätä. Yleisö voi seurata valtuuston työskentelyä istuntosalin lehteriltä, sisäänkäynti Sofiankatu 3.

Kaupunginvaltuuston kokoukset syysistuntokaudella 2001:
12.9., 26.9., 10.10., 24.10. ja 28.11. klo 18 SEKÄ
29.8. klo 16, 31.10. klo 13, 14.11. klo 15 ja 12.12. klo 17.Antti Salminen 24.09.2001
antti@supafly.net

Katso myös
» Päätöksenteko Helsingissä
» Helsingin kaupungin rakennusvirasto

Kulosaaren muuri

» Kuloraasen muuri uuteen kuosiin?
» Kuloraasen muuri jyrättiin