Ohita navigointi

Kontulassa skeitataan viidettä vuotta

Kontulan skeittihalli pelastaa monen pääkaupunkiseutulaisen skeittarin talvikauden. Vuonna 1999 syksyllä avattu halli on ensimmäisestä toimintavuodestaan lähtien ollut lähes jatkuvasti ääriään myöten täynnä, ja tilanpuute onkin kävijöiden kestopuheenaihe.

Tänä syksynä Kontulan skeittihallin käyttäjillä on kuitenkin muutakin puhuttavaa kuin ahtaus: kesällä remontoidun hallin aukeamista on moni odottanut kuin kuuta nousevaa.
- Viime kesä rempattiin ja kaikki paitsi pooli on nyt pistetty uusiks. Jengi on kyllä tykännyt. Kun avattiin niin ei paljon muuta tullut kuin kehuja, kertoo nuoriso-ohjaaja Mikael Larsen Kontulan skeittihallista. Larsen on itsekin pitkän linjan skeittari ja ollut hallissa töissä alusta lähtien.
- Kun Kontulan skeittihalli avattiin, Helsingin alueella ei ollut ollut mitään skeittihallia pariin vuoteen. Joukko vanhempia skeittareita teki Helsingin kaupungille aloitteen skedehallin saamiseksi, sit etsittiin vähän aikaa sopivaa tilaa ja siitä se sitten lähti kun saatiin tilat Kontulasta. Nyt halli on ollut toiminnassa neljä talvea ja ruuhkaa on koko ajan.
Pärjää hyvin kansainvälisessä vertailussa


Larsenin arvion mukaan hallin koko on tällä hetkellä noin 2300 neliömetriä. Se on Euroopankin mittakaavassa melko paljon.
- Jos nyt Pohjoismaihin vertaa niin on tää suurimmasta päästä ellei jopa suurin. Esimerkiksi Suomessa monilla pikkupaikkakunnilla on hallit usein jotain sellasta 500 neliömetriä.
Kontulasta löytyy neliömetrien lisäksi myös mahdollisuuksia monipuoliseen skeittaamiseen: hallissa on muun muassa pooli, pari miniramppia sekä streetti, joka Larsenin mukaan ei ole "ihan normaali streetti".
- Streetin kaa on koitettu käyttää vähän mielikuvitusta, ollaan yritetty rakentaa vähän sellasii paikkoi mitä vois ulkoakin löytyä. Tää on vähän erilainen kuin normaali.
Hallin kaikki alueet ovat tasaisesti käytössä, eikä kävijäkatoa tai erityisesti havaittavaa tunkua ole millään suunnalla. Samoin kävijöitä on lähes tasaisesti viikon alusta loppuun ja alkuiltapäivästä loppuiltaan.
- Tiistaina on ehkä pahinta kun me ollaan maanantaisin kiinni. Jengiä on vähemmän ehkä... No, en mä nyt sanokaan sitä kun sielläkin on kohta ruuhkaa jos sä kirjotat sen, naureskelee Larsen.
Hyvät järjestelyt vähentävät törmäyksiä


Kontulan skeittihallia ei ole tietoisesti mitoitettu määrätylle kävijämäärälle, mutta hallintyöntekijöiden mukaan halli toimii, jos sisällä on alle sata ihmistä kerrallaan, yli sata on jo liikaa. Kävijöitä on pyritty karsimaan uudella euron pääsymaksulla ja lautailua tekemään sujuvammaksi ohjaamalla nuoremmat ja vanhemmat skeittaajat hallille eri aikoina.
- Meillä on sellanen ikäporrastus, että alkupäivästä on alle 14-vuotiaat ja myöhemmin iltapäivällä yli 14-vuotiaat. Vanhemmat kuitenkin usein on tasokkaampia skeittaajia niin voi tulla kolareita jos siellä pyörii hirveesti pikkusia jaloissa.
Aloittelijoille ei erityisiä vuoroja ole, ja ilman tärkeimpiä perustaitoja ei hallin vilskeeseen kannata lähteä.
- Kyllä sen verran pitäis tänne tullessaan olla taitoja, että pystyy hallitsemaan lautansa, kääntämään sitä ja jarruttamaan. Välillä täällä näkee sellasta jengiä, jotka tulee tänne jossain toppahaalareissa ja talvilenkkareissa ja sit ne painaa tuolla ihan vauhkona eikä ne tiiä yhtään mihin ne on menossa. Ei ne nää metriä pidemmälle, Larsen äimistelee.
Ruhjeita ja murtumia sattuu Kontulassa silloin tällöin niin kuin missä tahansa muussakin fyysisessä lajissa. Hallin toimistolta löytyy jääpalapusseja ja muita vastaavia ensiaputarvikkeita, joilla tapaturmista useimmiten selvitään.
Toiselle hallille olisi tilausta


Kontulan skeittihallista pidetään ja siellä käydään mielellään, mutta kaikki eivät sinne voi mahtua. Pääkaupunkiseudun skeittaajien yhteinen toive on saada lisää hallitilaa.
- No jos nyt saman verran tulis lisää tilaa. Eihän se nyt pahitteeks ois jos tulis enemmänkin... Mutta jos toinen samankokoinen halli saatais niin kyllä silloin ois jo aika hyvä tilanne, arvelee Larsen.


Real Video


Videoposti
Kontulan skeittihalli.

Kesto : 02:35

» Hitaat yhteydet 56 kbps

» Nopeat yhteydet 256 kbpsInni Pihlajamaa 17.11.2004
toimitus@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Kontula live ennakko
» Nolla.net - Suomen kattavin lautailulajisivusto

Skeittaus Free Your Mindissa

Kontulan skeittihalli
» Kontula WebTv - Live!
» Tyttöjen vuoro
» Minipooli
» Kontulassa skeitataan viidettä vuotta
Skeittipaikat
» Kaivarin parkki
» Vertin avajaiset
Skeittitapahtumat
» Skate SM 2004
» ProSkate 2004
» Skate SM 2003
» ProSkate 2003
Skeittileffoja
» Kuurot skeittarit
» Hello
» Ponimiähet
» FAST Crew
» Zakin ohjaus
» Erhe