Ohita navigointi

Kiasma - kohtauspaikka Helsingin sydämessä

kuva: Joel Rosenberg / Kuvataiteen keskusarkisto

Nykytaiteenmuseo Kiasma vietti syntymäpäiviään sunnuntaina 18. toukokuuta. Museolla oli avoimet ovet ja ohjelma oli suunnattu erityisesti lapsille. Kävin tutustumassa museon tämän hetkiseen taidetarjontaan.

Kiasmassa käyvät vierailemassa niin yläasteikäiset, kuin eläkeikäisetkin. Kiasmasta usein joko pidetään, tai sitä vihataan. Kaikki eivät vaan saa mitään irti nykytaiteesta, jota Kiasmassa esitellään. Sama pätee mielestäni kaikkeen taiteeseen, yhdestä teoksesta pitää ja toisen kohdalla ei ymmärrä ollenkaan sen merkitystä. Nykytaide voi poiketa toisistaan loputtomasti, sillä ei oikeastaan ole mielestäni rajoja. Jokaisella taiteilijalla on tapansa tehdä teoksia, mutta he voivat myös ”uusiutua” ja voi syntyä teoksia joita ei uskoisi yhden ja saman taiteilijan tekemiksi. Kulttuuri, kasvatus ja elämäntilanne vaikuttavat varmasti taiteilijoiden tekemiin teoksiin.

demoskene.katastro.fi
Olen käynyt Kiasmassa neljä tai viisi kertaa, yleensä katsomassa jotain tiettyä näyttelyä. En ole kohdannut suuria pettymyksiä, vaan olen joka kerta löytänyt jotain mielenkiintoista, vaikkakaan se ei ole aina ollut juuri se mitä lähdin alun perin katsomaan.
Tällä kertaa mieleeni jäi erityisesti Yinka Shonibaren ’Lainahöyhenissä’ sekä ’demoskene.katastro.fi’ -näyttelyt.
Shonibaren teokset ovat värikkäitä ja monissa on käytetty afrikkalaisia tekstiilejä. Hän käyttää useissa teoksissaan lähtökohtana sekä aiheenaan esimerkiksi viktoriaanisen ajan naisten pukuja. Shonibare on syntynyt Lontoossa, mutta viettänyt lapsuutensa Nigeriassa. Niinpä hän käyttää usein teemanaan myös tätä kaksoiskansalaisuutta ja kulttuurien välisiä eroja.
Demoskene.katastro.fi puolestaan tuo katsojille nähtäväksi digitaalista mediataidetta, jota ei ole ennen esitelty laajemmin näyttelynä. Nähtävänä on demoja, reaaliaikaisia multimediateoksia, joissa yhdistyy erilaiset objektit, efektit ja musiikki. Teokset on valmistettu tietokoneella.

Elävä kaupunkitila
Kiasman ympäristö puolestaan on vakiintunut nuorten kohtaamispaikaksi. Mannerheimin patsaan ja Kiasman välisen alueen ovat vallanneet nuoret skeittaajat, kesäisin Kiasman edustalle pystytetään Kiasma Stage ja nurmikko on täynnä aurinkoisista päivistä nauttivista nuorista sekä nuorista aikuisista.

Kiasma tarjoaa myös tänäkin vuonna nuorille URB 03 -festivaalin, jonka tarkoituksena on yhdistää erilaisia urbaanin taiteen keinoja. Tapahtuman tavoitteena on kiinnittää huomiota elävään nuorisokulttuuriin ja madaltaa kynnystä taiteen ymmärtämiseen, sekä tukea kulttuurista moninaisuutta. Festivaaliin liittyy monia työpajoja toukokuusta elokuuhun asti. Kurssit ovat ilmaisia ja muutenkin avoinna kenelle tahansa nuorelle.

Kiasma on ottanut paikkansa Helsingin katukuvassa. Kiasmassa ja sen ympäristössä viihtyvät niin nuoret kuin vanhatkin ja Kiasma koittaa tarjota tasapuolisesti mahdollisimman paljon katsottavaa ja koettavaa kaikille.Miia Turunen, kuva: Joel Rosenberg / Kuvataiteen keskusarkisto 26.05.03
fym@hattu.net

Katso myös
» http://www.urb03.net
» http://www.kiasma.fi