Ohita navigointi

Lillin matka huumenäytelmän syövereihin


LILLI

Lilli Aron ja Psykkis-Teatterin tiet löysivät toisensa alkuvuodesta sanomalehdessä olleen, pääkaupunkiseudun harrastaja-
teattereista kertoneen jutun välityksellä.


- Teatterin tekemisestä minulla oli aikaisempina kokemuksina ala-asteella tehty musikaali, ja ylä-asteella olinkin sitten jo mukana näytelmäkerhossa, jossa valmistimme esityskuntoon kaksi näytelmää ja yhden musikaalin, kuvataidepainotteista Kaitaan Lukiota toista vuottaan käyvä seitsemäntoistavuotias espootar kertoo.

- Halusin kuitenkin jatkaa harrastusta, ja sen Hesarin jutun lopussa oli mm. Psykkis-Teatterin yhteystiedot, joten soittaa pirautin ensimmäiseksi heille, ja nyt olen sitten mukana pian ensi-iltansa saavassa ”Kakarat” –huumenäytelmässä, muiksi harrastuksikseen musiikin ja liikunnan ilot paljastava Lilli toteaa.


Pistetään sormeen ruiskulla

- Kun kuulin, että Psykkis tekee huume”valistus”näytelmää, olin hiukan pettynyt. Mieleeni nousi kuvia koulussa nähdyistä karmeista päihdevalistus-
tuokioista, joita oli yritetty elävöittää draaman avulla. Halu tehdä teatteria oli kuitenkin niin kova, että päätin osallistua Psykkiksen toimintaan,
Lilli sanoo.

- Keväällä opiskelimme näyttelijäntaitoja tunnetilaharjoitusten, improvisaatioiden ja itsetutkiskelun avulla. Olen tässä lyhyessäkin ajassa oppinut mielestäni paljon näyttelijäntyöstä, ihmisistä, ihmisten käyttäytymisestä ja tässä tapauksessa lisäksi huumausaineista. Tottahan minulla on huumeista tietoa ennestäänkin, mutta täällä olemme tutkineet niiden maailmaa ja vaikutusta ihmiseen syvällisemmin kuin tavallinen nuori ehkä yleensä tekee.

Roolihahmo turhan lähellä itseä


Lilli esittää näytelmässä Kukka Raatikaista, taiteilijasieluista nuorta naista, joka hengailee huumeita käyttävien ihmisten kanssa, vaikka ei itse päihteisiin koske. Kukka kokee tavalliset ihmiset tylsiksi, ja hänen lennokkaat ajatuksensa ovatkin usein samalla tasolla aktiivikäyttäjien kanssa.

- Vaikka en itse huumeita käytäkään, niin roolihahmoni on kuitenkin tavallaan aika lähellä minua itseäni, olenhan itsekin kuvataiteita harrastava nuori tyttö. Ehkä olisi helpompi näytellä jotain täysin vastakkaista tyyppiä, Lilli toteaa.

- Teatteriharrastuksen suhteen minulla on nyt sellainen tilanne, että tämän kokemuksen perusteella osaan selvittää itselleni, onko minusta oikeasti tälle alalle. Ainakin vielä minulla on haaveena Teatterikorkeakoulu. Joka tapauksessa haluaisin tulevaisuudessa olla jollain lailla esiintymistä sivuavissa töissä, oli työpaikka sitten radio tai mikä vaan…ei minusta kuiviin arkistohommiin ole, Lilli epäilee.

Uutta teatteria harrastajapohjalta
Espoolaisen Psykkis-Teatterin huumevalistusnäytelmä ”Kakarat” saa ensi-iltansa 30.8. kello 19.00 Matinkylän monitoimitalossa. Muut näytökset ”monarilla” ovat 1. ja 2. syyskuuta kello 17.30, jonka jälkeen esityspaikkoina toimivat pääkaupunkiseudun muut teatteritilat, koulut ja nuorisotalot. Näytelmää ei suositella alle 15 –vuotiaille.

Psykkis-Teatteri on vuonna 1994 perustettu kouluttava harrastajateatteri. Näyttelijät koostuvat 15-25 -vuotiaista nuorista, jotka valitaan produktiokohtaisesti pääsykokeilla. Pääsykokeissa tärkeimpänä asiana huomioidaan hakijan motivaatio teatterin tekemistä kohtaan. Psykkiksen takana oleva ajatus on tehdä nuorten kanssa teatteria nuorille, mutta osa näytelmistä sopii laajemmallekin katsojakunnalle.

Teatteria ja elokuvaaKATJA, "KAKAROIDEN" "JONNA"

”Kakarat” -näytelmän muoto on perinteisestä teatteriesityksestä poikkeava. Esitys koostuu näyttämöllä tapahtuvasta toiminnasta, joka vuorottelee lavan takaosaan pystytetyllä valkokankaalla näytettävien videoiden kanssa. Videot käsittelevät monia huumaus-
aineisiin liittyviä asioita, kuten
huumekauppaa, riippuvuutta ja
katkaisuhoitoa.Projektin vetäjän, Helena Pavloffin mukaan kaiken lähtökohtana oli tehdä nuorten omin voimin huumeista valistava näytelmä, josta puolet on teatteria ja puolet elokuvaa.

- Projektin edetessä osallistujille on opetettu teatterin ja elokuvan perusteita sekä sosiaalisia taitoja. Jokaisen esityksen jälkeen järjestetään työpaja, jossa esityksen teemaa, sekä siitä heränneitä kysymyksiä ja tuntemuksia puretaan. Aiheesta tehdään myös tutkimusraportti, joka toimitetaan mm. kansanedustajille ja koulujen huumevalistuksesta vastaaville, Pavloff kertoo.

Käsikirjoituksen perustana käyttäjien kokemukset

JUSSI, alias "JARI"

- Tiedonkeräys alkoi jo viime vuoden puolella,
ja on nyt edennyt tutkimuksen ja käsikirjoit-
tamisen kautta lopullisen esityksen valmistamiseen. Näytelmä on käsikirjoitettu pitkälti nuorten käyttäjien kokemusten pohjalta. Mukanaolo ei ole edellyttänyt osallistumista kaikkiin projektin vaiheisiin, vaan jokainen on osallistunut omien kykyjensä, halujensa ja
vapaa-aikansa puitteissa, Pavloff jatkaa.

Psykkis-Teatterin toimiston seinät Matinkylässä onkin verhoiltu kauttaaltaan huumeisiin liittyvillä lehtileikkeillä. Tutustumiskäyntejä on tehty useisiin kohteisiin. Osa ryhmästä vieraili Nimettömien Narkomaanien (engl. Narcotics Anonymous) Suomen alueen kokouksessa. Kalliolan klinikoiden Kiskon jatko- ja perhehoitoyksikössä tutustuttiin huumausaineiden käytöstä toipuville tarkoitetun laitoksen toimintaan. Samoin vierailtiin Helsingin Diakonissalaitoksen Pellaksen huumehoitoyksikössä.JENNI, alias "SARI"

Projektin avainsanana rehellisyys


- ”Kakaroiden” tarkoitus on tehdä huumevalistusta teatterin keinoin ja näyttää kohderyhmälle rehellisesti asian hyvät ja huonot puolet. Huumeiden vetovoimaan johtavat syyt on tärkeää ymmärtää kokonaisvaltaisesti: miksi joku kokee tarvitsevansa niitä ja mitä huonoja vaikutuksia käytöllä on, Pavloff kertoo.

- Nuori voi omalla kohdallaan tehdä valinnan itsensä etsimisestä muilla tavoin vain omaamalla tarpeeksi oikeaa tietoa asiasta. Näytelmä puhuu huumeaddiktiosta tunne-elämän sairautena, tunteiden ja todellisuuden pakenemisena. Näytelmän hahmot seisovat valintatilanteessa, jossa huumeidenkäyttö
tulisi lopettaa tai ottaa osaksi "jokapäiväistä
kuolemaa", Pavloff toteaa.PETE, alias "AUVO"
Projektissa on ollut mukana kymmeniä nuoria (ja vähän vanhempiakin). Viiden videon kuvaaminen ja leikkaaminen esityskuntoon kesä- heinäkuussa oli mittava työ. Sopivien kuvauspaikkojen varaaminen (terveyskeskus, kauppa, virasto jne…) ja kaikille näyttelijöille sopivien aikataulujen rukkaaminen kuluttivat aikaa, puhelimia ja energiaa. Prosessi saatiin kuitenkin kunnialla päätökseen. Nyt videot on editoitu esityskuntoon ja ne odottavat pääsyä näyttämölle.


Näytelmän kanssa itänaapuriin


Projektiin liittyi myös ”Jokapäivä” –huumevalistuspäivä, joka järjestettiin 11.8. nuorisojärjestöjen kokoontumistilassa Matinkylässä.

TIINA, alias "HELI"
Päivän tarkoituksena oli puhua huumeista rehellisesti, ja pohtia nykypäivän käyttökulttuuria yhdessä nuorten kanssa. Paikalla olivat ”Kakarat” –näytelmän näyttämöhahmot, poliisi, lääkäri ja huumetyöntekijä.

Psykkis-Teatterilla on ystävyysteatteri Venäjällä, ja syksyllä ryhmän olisi tarkoitus tehdä viikon mittainen matka itäiseen naapurimaahamme. Lisäksi näytelmän kanssa vieraillaan ainakin Turussa, ja mahdollisesti jossain muuallakin pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Näytelmää voi tilata 1.10. asti soittamalla Helena Pavloffille numeroon 040-5830522. Näytelmä on alle 40 –vuotiaille maksuton. Pääkaupunkiseudun ulkopuolelle suuntautuvista esiintymisistä veloitetaan mahdolliset matka- ja majoituskulut.Jussi Vehkasalo ja Johannes Romppanen 03.06.03
jtvehkis@hotmail.com

Katso myös
» Suomen Harrastajateatteriliitto
» Teatterikorkeakoulu - TEAK