Ohita navigointi

Hesa - lyhyt oppimäärä Lapista käsin

Raitiovaunu ja Eduskuntatalo

Työharjoittelunsa justiin Hesassa päättäny lappilainen tutustui turistikohteisiin.

Kyllähän soon suuri ja ihmeellinen tämä meän pääkaupunki, ko tuolta pohjosesta käsin tänne ensi kerran asettuu. Se häätyy kuulkaa tarkhan hunteerata, minkä vaunun kyythiin hyppää, ettei vain jouù väährään paikhaan. Mutta älkääpä vielä naurako. Nyt, ko molen ollu täälä kuukauen päivät, miepä ossaanki jo kummasti paikhoin sun toishiin. Mie ossaan euskuntatalole, rautatieasemalle, resitentinlinhaan ja tuomiokirkole. Nii ja kyllä mie tiän senki, missä on Senaatintori taikka se katu, mistä net Ultra Braan tyttärekki laulaa.

Yhtä asiaa molen hunteeranu kovasti. Onko sillä oikesti väliä sannooko Helsinki, Hesa vai, niinko paremmat sannoo, Stadi? Jokku meinaa, että se ois niinko itentiteetti-kysymys. Ja väittäähän net niinki, että olis jopa häpeällistä puhutella tätä kaupunkia Hesaksi, tiä häntä. Mieko olen aina ollu sitä mieltä, että pääasia, ko toinen osapuoli ymmärtää, mitä meinaa.

Siitäki on joskus ollu puhetta, että etelän ihmiset olis kovempia praathaan ko lappilaiset. Minusta vain tuntuu, että soon makuasia se… Ehkäpä tet ossaatta täälä paremmin sitä smooltoolkkia, ko oletta kerran lähempänä tuota siystynyttä Keski-Eurooppaa. Mutta kyllä meki asiamma ossaama ilmasta, vaikka emmä ehkä yhtä supliikisti ko tet. Miettikääpä vaikka lausetta ”Mä liikun yleensä sporal” , ja sitte lausetta ”Mie matkustan ylheensä raitiovaunula”, kummanko lauseen pystyt työstämhään nopeammin? Niimpä…

Vain yks tai kaks ravintollaa.
Häätyyhän se minunki myöntää, että täältä kyllä löytyy kaikenlaista vähän enemmän ko meiltä päin. On kauppoja, ravintoloita, pupeja ja paareja. Kaikile jotaki. Meiläkö on monassa paikkaa esimerkiksi vain yks tai kaks ravintollaa. Ja elokuvateattereita, niitä ei montaa Lapista löy`y. Vaikka sieltä, mistä mie olen poissa, teatteri löytyyki, tiskopaikkoja on vain yks. Onhan se aika puuùttavvaa kattoa niitä samoja naamoja joka viikonloppu, tiättäkö. Mutta olen mie hunteeranu sitäki, että kai molema suvaittevaisempia tuola ylhäälä -tai ainaki sielä häätyy oppia olehmaan. Sillä sinnehän sitä vain kaikki änkhäävä samhaan paikhaan, niin hipit, jupit, juntit ko punkkaritki, muutako ei ole tarjola.

Vaikka täälä Hesassa aika kovasti kaiken näköstä fiiniä onki, kyllä täältä jotaki uupuuki. Ei ole sitä niin sanottua ommaa rauhaa eikä mettää, johon paeta vaeltamhaan taikka karjumhaan keuhkonsa kipeäksi vitutuksesta. Toisaalta taas täälä on monia mahollisuuksia, mitä sielä mettäsä ei ole. Eikö olekki kummallista, että ihmislapsi se ei ole sitten koskhaan tyytyväinen. Ko on hiljasta se ylheensä kaipaa äksöniä ja vastaavasti, ko on melusta ja kiireistä se kaipaa rauhaa. Aivan hölömöä hommaa.

Kyllä minusta tuntuu, että tämä höpötys on nyt eènny siihen pistheeseen, että on pohojosen tyären aika hihtoa välejemmile maile muita haukkumasta. Että kiitos ja kumarrus vain, HesMaija-Liisa "Maiski" Juntti 03.03.03
maiski82@hotmail.com

Katso myös
» http://www.lappi.fi/
» http://www.helsinki.fi