Ohita navigointi

EU-huippukokous Tanskassa joulukuussa 2002 - Päiväkirja

12.12.2002:
Eilisilta oli ensimmäinen Kööpenhaminassa. Kavereilta kuuli juttuja, kuinka heidät oli jo eilen pysäytetty kadulla. Poliisit olivat ottaneet ylös tuntomerkkejä 15 minuuttia. Toivon ettei sama osu kohdalleni.
Yritin myös jäsennellä kaikkea tulevaa tapahtumaa. Päällimmäiseksi jäi mieleen Cheerleading Workshop - iskulause tehdas. Kuullostaa hauskalta.


Ilta:
Kuumotuksia on tänään ollut. Heti edellisen päivityksen jälkeen poliisi pysäytti ja kyseli paperit. Tsekkasivat kuulemma mun Tanskan poliisin rekisterin ja Shengen-rekisterin. Olin puhdas... Mitä lie tarkoittaa?
Yritin mennä katselemaan Cheerleadausta, mutta en löytänyt niitä. Löysin talon missä sen piti olla, mutta en oikeaa huonetta sieltä. Liian iso paikka mulle :)

Siitä sitten käppäillen kattomaan luvallisia-graffiteja, jotka viimeyönä bongasin. Siellä oli maalajatkin paikalla ja jutustelin hetken heidän kanssaan. Iha siisti meininki niillä.

Soppalautasen jälkeen tulin tänne takas. Taitaa tulla tästä mun toinen koti näin muutamaksi päiväksi. Kävin kattelemassa ja kuvailemassa Israelin boikottidemoa ja nyt on väsy. Ei kai auta muu, ku juua pari kuppia kahvia ja mennä yläkertaan ja toivoa, että editti on vapaa.

Siisteintä tänään on ollu kavereitten näkeminen. Miinuksia on poliisien kontrollinkohteeksi joutuminen ja se agressiivinen pelote, minkä poliisit luo olemalla mellakkavarusteissa.13.12.2002
01:46
Vielä sinnittelee pystyssä. Pääsin editoimaan! Se on aina yhtä kivaa. Ei tullu mieleenkään, et kaverit saattaa mennä nukkuu tällä välillä. Pakko herättää. Myös on tajuton nälkä. Viimeks söin 6 tuntii sitte jonkun pahasen leivoken, kun alakerran kahvilassa ei ollu enää muuta jäljellä.
No joo, kai raitis ilma, snadi kävely ja kipasu falafel mestassa saa tän ruikkauksen loppumaan. Just nyt on aika surkea olo. Mut olen myös ihan tyytyväinen, että on saanu taas tutustua uusiin ihmisiin.11:18
Tulin noin vartti sitten taas tänne pressikeskukseen. Ensimmäinen, mitä kuulin, oli poliisin paikallisten vaihtoehtoisten uutiskanavien ratsaaminen. Juuri nyt on 50 poliisia ratsaamassa 3 järjestön yhteistä serveriä. Poliisin oma tiedotus ei asiasta mitään tiedä, joten siitä ei oikein lisätietoja saada. Paikallinen » Indymedia kuitenkin seuraa tilannetta.
Ei kaverit sitten yöllä herännyt mun puheluihin, mutta onneksi täällä on niin helppo tutustua ihmisiin ja kaikki kyselevät toisiltaan apua. Eräs poika sanoi aivan nurkantakana olevan nuorisomajan,jossa he yöpyvät ja siellä on vielä tilaa. Vietin siis yöni siellä ja nukuin tosi hyvin. Ihanaa peitot ja kaikki.

Vieressä puhutaan Italiaa ja päivitellään heidän sivujaan. Harmi ettei ymmärrä...

Pieni huoli on kavereista. Pitää kai yrittää tavoittaa heitä pian. En edes tiedä ovatko kaikki päässeet maahan. Eilen oli 2 bussillista suomalaisia istutettu rajalla 2 tuntia. Kaikki olivat heistä päässeet tulemaan, mutta joillakin saksalaisilla ja italialaisilla oli ollut kai vaikeuksia. Hassua kirjoittaa jutuista, joista ei ole ihan varma, kun en kunnolla ymmärrä tanskaa ja sitä täällä pääasiallisesti puhutaan.

Juuri nyt on tyhjähetki. Seuraava miekkari on 4 tunnin päästä. Ihan hyvä 24 tuntia kansalaisaktivismia on puuduttavaa. Lähden hengailee, tai sitten touhuamaan jotain nastaa. Sauna houkuttelisi. Pitää miettiä...22:04
Taas täällä... Aika kuluu kokoajan liian kovaa. Sitä kerkee näkemään vain niin pienen osan kaikesta siitä, mitä täällä tapahtuu. Törmäsin sattumalta sinne ja tänne. Päämääränä oli kapitalismin ja EU:n vastainen demo sekä rasismin vastainen demo. Ensimmäisessä vietin vain hetken ja sitten törmättyäni rakkaisiin tanskalaisiin kavereihini lähdin heidän johdattamanaan sinne rasismin vastaiseen.

On ollut koko päivän hyvä fiilis, vaikka paljon on tullut kuljettua yksin. Olen kierrellyt ja jutskaillut ihmisten kanssa. Törmäsin siihen ilmeisesti ruotsalaiseen poikaan joka jeesasi yöpaikan hankinnassa. Hän kertoi, että YA BASTA-hengessä tehty miekkari oli sujunut rauhallisesti, eikä mitään konflikteja ollut ollut. Hesarin verkkoliite oli kuulemma uutisoinut toisin, mutta täällä mikään ei viittaakkaan mihinkään ongelmiiin. Ei edes poliisin tiedotus.

Pari tekstiä vielä ja sitten nukkumaan. Tosin olen pikkasen huolestunut siitä, että minnes menen, koska en ole kuullutkaan vielä mitään kavereistani, joiden luona mun tavarat on. Toki olen myös huolissani kavereistani, mutta missään ei lue, että ketään suomalaista olisi pidätetty, joten ei kai syytä huoleen. Ei vaan taida kuulla puhelintaan tai on unohtanut sen jonnekkin.
14.12.2002:
01:29
Sain kaverini kiinni. Ei mitään hätää. Yöpaikan hankkiminen alkaa jo tuntua seikkailulta. Ollaan lähdössä pian jollekkin koululle Köpiksen toiselle laidalle. Vähäks jänskää, kun ei tiiä mihi mennään...
Nyt on ollut kaikkialla rauhallista. Vain yksi italialainen, pari tanskalaista isäntää ja 4 suomalaista (minä mukaan luettuna) ollaan jäljellä täällä pressikeskuksella. Kaikki on mennyt nukkumaan ajoissa, koska huomen aamulla on paljon tapahtumia. Toivottavasti ois hyvä ilma, jotta sais kauniita kuvia kaupungista ja miekkareista.

Puhelimessa oli kiva puhua äsken. Taitaa olla mun laskut ihan hirvittävät, kun pääsen pois täältä. Noh, jos siitä saa tosi hyvän mielen, niin ei se haittaa.17:09
Tulin juuri takaisin miekkareista. Viimeiseksi lähdin anarkistien matkaan heidän miekkariinsa, mutta heidän demonsa yhdistyttyä hetkeksi Tottelemattomiin vaihdoin seuruetta.
Heti tänne tullessani kuulin, että anarkistit ovat päättäneet matkansa Nørreportin liepeille, jossa heitä parhaillaan pidätetään. Tilanteesta ei juuri nyt tiedetä enempää, kuin että poliisi on painanut ryhmää voimakeinoin ja osa heistä on pidätetty.

Olen hiukan huolissani tanskalaisista kavereista. Toivottavasti kukaan ei loukkaannu. Oli todella kiva nähdä heitä tänään päivällä. Mieli on ollut korkealla. On laulettu ja tanssittu. Katellaan myöhemmin lisää jos kerkiän. Bussini lähtee yhdeksältä suomeen.17:14
Uusimmat tiedot anarkisteita ovat, että kulkue liikkuu, mutta poliisi työntämällä ohjaa heitä edelleen. Joitakin ihmisiä on pidätetty. Anarkisteja on yhteensä noin 1500-2000.


17:55
Arkistisessa mielenosoituksessa poliisi oli saartanut anarkistit, koska muutamia pulloja oli lentänyt poliiseja kohti. Kiinniottojen syy on poliisin mukaan kasvojen peittäminen, mikä ei ole Tanskassa mielenosoituksissa sallittua.
7 on nyt pidätettynä ja hajallaan olevia mielenosoituksen osanottajia otetaan kiinni sekä tarkastetaan tai pidädetään heidän kulkiessaan kaupungilla. Anarkisteiksi luokitellun näköisiä on kuulemma pysäytetty. Myös eräs indymedian dokumentoija on pidätetty ilman mitään selityksiä, vaikka hänellä on indymedian pressipassi. Kaikki tiedot ovat nyt puheluiden varassa, mitä ihmiset soittavat pressikeskukseen.

Toivottavasti ei ole tulossa Genovan tai Göteborgin kaltaisia poliisi ratsioita, sillä silloin voi uskoa löytyvän paljon surullisia ja vihasia ihmisiä. Muutenkin toivon, että kaupungilla vallitseva kireä ilmapiiri lauhtuisi, jotta uskaltaa lähteä pois täältä pressikeskuksesta.18:42
Lopetan tähän päivittämisen ja keskityn muihin asioihin.Saija Salonen 14.12.02
toimitus@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Vaikuttava - vaihtoehtoinen tietotoimisto
» TV-STOP - alternative tv-station

EU huippukokous Kööpenhamina 2002


Jutut:
» Index
» Kansainvälinen mielenosoitus
» Laulaen mielipide EU:sta
» Rasismin vastainen mielenosoitus
» Nettiaktivismi
» Israel boikottiin miekkari
» Graffiti vastaan EU
» Ennakko
» Linkkejä nettimedioihin
» Päiväkirja

Kuvagalleriat:
» Graffiti vastaan EU
» Israel boikottiin miekkari
» Rasismin vastainen mielensoitus
» Kansainvälinen mielenosoitus osa I
» Kansainvälinen mielenosoitus osa II
» Anarchist demonstration against the EU policestate