Ohita navigointi

EU-huippukokous Tanskassa joulukuussa 2002 - NettiaktivismiAktivistit uutisoivat itse tapahtumistaan, teoistaan ja oikovat valtamedian virheitä.
Italialainen tyttö töissään

Vaihtoehtoisessa mediakeskuksessa on toimitusta 16 tuntia vuorokaudessa. Työtä riittää lehdistötiedotteiden teosta poliisin ratsioiden tarkkailuun ja mielipidekirjoituksista järjestöjen tiedotukseen. Jotkut päivittävät paikallisten järjestöjen sivuille mielenosoitusten kulusta, toiset lyhyitä sähkeitä kansainvälisille uutissivustoille.

Nettiaktivismin takana on idea omasta mediakanavasta, jolla voi sanoa kenenkään toimittajan vääristelemättä juuri sen mitä haluaa. Nykyään kanavia on monia. Euroopassa monessa maassa toimii vaihtoehtoinen uutispalvelin ja lähes kaikilla järjestöillä on oma kotisivu. Nämä toimivat aktivistien positiivisimpina käyntikortteina maailmalle valtamedioiden keskittyessä ongelmiin ja konflikteihin.

Toimittajat tekevät jatkuvasti havaintoja mielenosoituksissa ja heille tiedotetaan heti jos tilanteet muuttuvat erikoisiksi. Kun maahanpääsy on rajalla vaikeaa soi jollakulla varmasti kännykkä pressikeskuksessa.

Vaihtoehtoinen tiedonkulku on myös aktivismia.
Kansalaisaktivistit eivät halua rajoittua vain satunnaisiin mielenosoituksiin, vaan toimivat jatkuvasti tiedottaen ja kampanjoiden. Omien medioiden luominen on tärkeää, jotta on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin positiivisilla ja poliittisesti hyväksytyillä keinoilla.

Kööpenhaminassa on vaihtoehtoiset mediat luotu erittäin hyvin. Toimintaa on kaikkiin medioihin: telkkariin, nettiin, radioon ja lehtiin. Kyseiset mediat toimivat keskenään tiiviinä verkkona ja tiedottavat toisiaan tapahtumista sekä kampanjoista.

Huomiopisteitä
Suurimpia huolenaiheita EU-huippukokouksen aikaan tiedotuksessa on poliisin tarkastukset satunnaisia kulkijoita kohtaan ja ratsiat joita on jo tehty muutamien järjestöjen servereille. Jatkuvan tarkkailun alla olevat aktivistit yrittävät välttää yleensä kaikkea mahdollista toimintaa, joka saattaa antaa poliisille syyn tutkia tai pidättää. Ulkonaliikkuvia jatkuvasti ratsataan, mistä tiedotetaan ahkerasti.

Eurooppaneuvoston kokouksen kulusta ei juurikaan tiedoteta, koska siellä tehtyjä päätöksiä voi seurata myös EU:n tiedotuksen omilta sivuilta ja valtamedioista. Suurin ero valtamedian ja vaihtoehtoisen media välillä on se, ettei vaihtoehtoisen median tarvitse yrittääkkään olla kaikille mieliksi. Valtamedia on usein mainostajien ja kohdeyleisönsä armoilla jolloin kärkkäitä näkemyksiä ei silloin suvaita.Saija Salonen 13.12.02
toimitus@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Vaikuttava - vaihtoehtoinen tietotoimisto
» TV-STOP - alternative tv-station

EU huippukokous Kööpenhamina 2002


Jutut:
» Index
» Kansainvälinen mielenosoitus
» Laulaen mielipide EU:sta
» Rasismin vastainen mielenosoitus
» Nettiaktivismi
» Israel boikottiin miekkari
» Graffiti vastaan EU
» Ennakko
» Linkkejä nettimedioihin
» Päiväkirja

Kuvagalleriat:
» Graffiti vastaan EU
» Israel boikottiin miekkari
» Rasismin vastainen mielensoitus
» Kansainvälinen mielenosoitus osa I
» Kansainvälinen mielenosoitus osa II
» Anarchist demonstration against the EU policestate