Ohita navigointi

EU-huippukokous Tanskassa joulukuussa 2002 - Laulaen mielipide EU:sta

Mielenosoituskeinot on monet.
Yksi vanhimmista on laulun voima.


Laulava kulkue vastaan EU:ta
Mielenosoituksiin kuuluu usein vahvasti lauluperinne. Iskulauseita voidaan esittää laulaen. Valmiita kappaleita sanoitetaan uusiksi ja siten muokataan tarkoituksiin sopiviksi tai kirjoitetaan kokonaan uusi laulu.

Tapasin tänään kaksi erilaista poliittista laulantaa. Toinen oli folk-laulaja Anne Feeney Yhdysvalloista ja toinen kuoro, joka oli sanoittanut USA:n kansallishymnin uudestaan EU:ta kohtaan sarkastiseksi.

Folkkia Pennsylveniasta
Feeney esiintyi EU:n kapitalismia kritisoivassa tilaisuudessa. Anne halusi EU:n panostavan ihmisoikeuksiin, ympäristökysymyksiin ja työläisten oikeuksiin kauppasopimuksien sijasta. Hän on pitkänlinjan aktivisti jo Vietnaminsodasta lähtien. Folk-laulaja koki tosin itsensä olevan jäävi sanomaan mitään EU:sta, koska on kotoisin USA:sta.

Annen itse kirjoittamassaan kappaleessa, hän kysyi oletko ollut vankilassa oikeuden takia? Jos olet, olet hänen ystävänsä. Hän muistutti yhteiskuntien sekä lakien olevan ihmisen tekemiä ja että ihminen on erehtyväinen. Laulussa todettiin poliisien ja lakien olevan palvelemaan ihmistä. Hänen mielestään ollaan väärillä jäljillä jos kurinpitoelimet vahtivat tavallisia ihmisiä.

Pysäyttävä kuoro
Kulkiessani pitkin Kööpenhaminan ostoskatua jäin ihmettelemään ryhmää ihmisiä, jotka olivat pukeutuneet hassusti, maalanneet kasvonsa ja seisoivat pakoillaan. Yksi heistä kannatteli EU:n lippua. Kävellessäni heitä kohti, huomasin kuoron hyräilevän hiljaa tuttua sävelmää.

Aluksi he hyräilivät Yhdysvaltojen kansallishymniä ja hetken päästä räjähtivät lauluun. He olivat sanoittaneet hymnin uudestaan EU:ta kritisoivin sarkasti sanoin.

Kadulla kulkevat ihmiset pysähtyivät katselemaan kuoroa. Kerran laulettuaan laulun he siirtyivät toiseen paikkaan laulamaan hyräillen kulkiessaan.Saija Salonen 14.12.02
toimitus@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Vaikuttava - vaihtoehtoinen tietotoimisto
» TV-STOP - alternative tv-station

EU huippukokous Kööpenhamina 2002


Jutut:
» Index
» Kansainvälinen mielenosoitus
» Laulaen mielipide EU:sta
» Rasismin vastainen mielenosoitus
» Nettiaktivismi
» Israel boikottiin miekkari
» Graffiti vastaan EU
» Ennakko
» Linkkejä nettimedioihin
» Päiväkirja

Kuvagalleriat:
» Graffiti vastaan EU
» Israel boikottiin miekkari
» Rasismin vastainen mielensoitus
» Kansainvälinen mielenosoitus osa I
» Kansainvälinen mielenosoitus osa II
» Anarchist demonstration against the EU policestate