Ohita navigointi

EU-huippukokous Tanskassa joulukuussa 2002 - EnnakkoLähden Tanskaan katsomaan mitä tarkoittaa EU-huippukokous Kööpenhaminan katukuvassa.

Kööpenhaminan kadut täyttyvät mielenosoittajista joulukuun alussa. Aion päivittää Free Your Mind-sivustolle videoita, tekstiä ja kuvia Kööpenhaminan tapahtumista 12-15.12 2002.


Poliittista päätäntää huippukokouksessa
Tanska isännöi tämän vuoden kuluvaa viimeistä puoltavuotta EU:ssa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Tanska pitää ison EU-huippukokouksen eli Eurooppaneuvoston kokouksen pääkaupungissaan Kööpenhaminassa.

Vaikka EU-kokouksia on päivittäin ja ne pidetään lähinnä Brysselissä on tämän kaltaisilla huippukokouksilla poliittista painoarvoa. Lähinnä normaaleja rutiineja sekä hallintotoimia pyöritetään Brysselistä käsin, mutta suuret linjanvedot, poliittiset ääriviivat ja tärkeät poliittiset ratkaisut tekevät arvovaltaiset edustajat huippukokouksissa.

Huippukokouksissa kohtaavat toisensa jäsenmaiden valtionjohdot ja hallistusten edustajia. Lisäksi kokouksiin kutsutaan käsiteltäviin asioihin liittyvää edustusta, kuten EU-kandidaattimaiden edustajat.

Tämänkertaisen huippukokouksen kaksi tärkeintä käsiteltävää asiaa ovat Euroopan Unionin laajeneminen ja käytännön menettelytavat Eurooppaneuvostolta laajenemisasioissa.


Päättäjistä ruohonjuurelle
Kööpenhaminaan kerääntyy samalla myös lukuisia eriryhmiä edustavia mielenosoittajia. Mielenosoittajien muutoshalun kohteina ovat mm. ihmisoikeuksien polkeminen, ympäristöasioiden edistäminen, linnake-eurooppa, tasa-arvoasioiden ongelmakohdat, väkivaltaiset konfliktinratkaisut, eläintenoikeudet ja edustuksellinen demokratia tai sen puute.

Kaikkien mielenosoittajien lähtökohdat poikkeavat toisistaan ja jokainen on edustamassa itseään itselleen tärkeissä asioissa. Joillekkin ihmisille saattaa olla vain yksi asia paikanpäällä olon arvoinen, toinen liputtaa kymmenien arvojen puolesta. Jokainen kuitenkin haluaa vaikuttaa ja muokata maailmaa hieman paremmaksi. Suuret mielenosoitukset ovat ihmisryhmän ilmaisu jonkin asian yhteisestä kannatuksesta tai vastustuksesta.


Mielenosoitus osa demokratiaa
Mielenosoittajia kritisoidaan usein siitä, että he häiritsevät taikka pyrkivät vaikuttamaan päätöksentekoon. Vaikuttaminen tehtäviin päätöksiin on aina mielipiteiden ilmaisun taustalla.

Jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus; tämä oikeus sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti.(YK:n yleimaailmallinen ihmisoikeusjulistus 18. artikla.)

Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen; tähän sisältyy oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä sekä oikeus rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta. (YK:n yleimaailmallinen ihmisoikeusjulistus 19. artikla.)

Kaikilla on oikeus rauhanomaiseen kokoontumis- ja yhdistymisvapauteen. (YK:n yleimaailmallinen ihmisoikeusjulistus 20. artikla. I)Saija Salonen 02.12.02
toimitus@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Vaikuttava - vaihtoehtoinen tietotoimisto
» TV-STOP - alternative tv-station

EU huippukokous Kööpenhamina 2002


Jutut:
» Index
» Kansainvälinen mielenosoitus
» Laulaen mielipide EU:sta
» Rasismin vastainen mielenosoitus
» Nettiaktivismi
» Israel boikottiin miekkari
» Graffiti vastaan EU
» Ennakko
» Linkkejä nettimedioihin
» Päiväkirja

Kuvagalleriat:
» Graffiti vastaan EU
» Israel boikottiin miekkari
» Rasismin vastainen mielensoitus
» Kansainvälinen mielenosoitus osa I
» Kansainvälinen mielenosoitus osa II
» Anarchist demonstration against the EU policestate