Ohita navigointi

Asukkaat järkyttyivät Eiran mafiasta


Kantakaupunkia viime kuukausina järkyttäneet uutiset niin kutsutusta Eiran mafiasta eivät näytä muuttaneen alueen katukuvaa mitenkään. Pieni puhelinsoittokierros ullanlinnalaiskoteihin todisti ihmisten rauhallisen, mutta toiveekkaan suhtautumisen nuorten ongelmiin Helsingin hienostokaupunginosassa.

Keväinen päivä on muuttunut pitkän aikaa sitten illaksi. Ulkona on hämärää, lähes pimeää. Edessäni on arvottu lista Tehtaankadulla asuvien ullanlinnalaisten puhelinnumeroja. Herkeämätön näppäily alkaa.

"Rikkaiden perheiden pennut asialla"

Ensimmäinen puhelu: Vastaajana on eräs iäkäs rouva Tehtaankatu 6:ssa. Hän on kovin järkyttynyt kaikesta viime aikoina tapahtuneesta. Rouva vaatii yhteiskunnan tekevän kaiken voitavansa nuorten ongelmien poistamiseksi. Hän liikkuu yleensä päiväsaikaan, joten ei osaa sanoa mitään Ullanlinnan ilta- ja yöelämästä.

Toinen puhelu: Juuri ulkomailta muuttaneen naisen mukaan ulkoilu kantakaupungissa on iltasellakin turvallista. Hän on kävellyt useita kertoja keskustan halki Tehtaankadulle saakka ongelmitta.

Kolmas puhelu: Pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuva mies näkee kantakaupungin nuorten tuoreen huumeongelman tiivistyvän juuri "hienostokaupunginosiin".
- Rikkaiden perheiden pentujahan ne ovat, mies tokaisee lyhyesti puhelimeen.

"Jeesus pelastaisi nuoret"

Neljäs puhelu: Tehtaankatu 3:sta luuriin vastaa eräs naishenkilö, joka löytäisi nuorten ongelmiin ratkaisun Jeesuksesta.
Lähetysseurakuntaan kuuluva, 19-vuotiaana uskoon tullut, nainen säälii valtavasti nuoria toivoen heille Jumalan siunausta. Hän ihmettelee suuresti vanhempien kovuutta ja välinpitämättömyyttä. "Meneekö vanhempien huomio mammonan tavoitteluun", nainen kysyy kummeksuen.
Hänen mielestään nuorille pitäisi antaa voimia kieltätyä joistakin asioista kovankin paikan tullen. Tähän tarvitaan kuitenkin paljon ehkäisevää ja kasvattavaa työtä. Itse "Eiran mafia" on lähetysseurakunnan jäsenen silmissä mätäpaise. Nainen epäilee ketjun "pääjehujen" pakottavan uhrejansa mukaan toimintaan. Hän ei kuitenkaan näe tätä organisaatiota ainoana uhkana keskustan nuorille.
"Olen tavannut paljon saatananpalvontaan kytköksissä olevia nuoria. Jotkut haluaisivat siirtyä toisille poluille elämässään, etsimällä rauhaa seurakunnasta"

Oli mukava keskustella sanavalmiiden ihmisten kanssa. Kokonaisuudessaan tutkivaa journalistia ihmetyttää kuitenkin, että puheluihin vastasivat yleensä keski-ikäiset illanviettäjät. Missä mahtoivat olla perheiden nuorison edustajat?

+ FAKTA lähde: STT

• Niin kutsuttu "Eiran mafia" välitti huumeita eteläsuomalaisnuorille vuoden vuoden 2000 keväästä viime vuoden loppuun.
• Huumerinkiin kuului 17-22 vuotiaita nuoria, joista suurin osa asuu Helsingin kantakaupungissa. Nuorista 39 sai huhtikuussa erilaisia syytteitä
välitysrinkiin liittyvistä kytköksistä.
• Eiran mafian hallussa oli ollut ainakin 30 kiloa hasista, 700 ekstaasitablettia, marihuanaa, amfetamiinia, Subutexia ja kokaiinia.
• Huumeiden vastaanottajia on ollut parisensataaMatias Orola 08.04.02
matias.orola@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Yleisradion Helsinki kamera
» Lähetä Free Your Mind -postikortti