Ohita navigointi

DEFENS tuomitsee rajoittavan Internet-politiikan


Maanantaina 17.6. tapahtuneen Internet-kahvilan tulipalon jälkimainingeissa Pekingin 2400 Internet-kahvilaa on suljettu. Kaupungin edustajan mukaan kyseessä on pelkkä turvallisuus- toimi, mutta kaupunki on myöntänyt, että vain noin 200 rekisteröidyn kahvilan annetaan myöhemmin jatkaa toimintaansa.


Kiinassa tiukentuvaa Internet-politiikkaa

Kahviloiden sulkeminen on selvästi osa Kiinan alati tiukentuvaa Internet-politiikkaa. Jo ennen tuhoisaa paloa Kiina on esimerkiksi laajentanut verkon käyttörajoituksia Hongkongiin, jossa Netin käyttö on aiemmin ollut täysin vapaata. Manner-Kiinassa netinkäyttäjiä seurataan tiukasti, "valtionvastaista" materiaalia levittävät syyllistyvät rikokseen, ja erityisesti nuorten verkonkäyttöä on moraalisin perustein laajasti rajoitettu. Seurauksena on ollut toimiluvattomien, usein huolimattomasti suunniteltujen, paloalttiiden nettikahviloiden
räjähdysmäinen leviäminen.

Myös itänaapuristamme on kantautunut huolestuttavia uutisia: duuma
äänestää tällä viikolla vahvasta Internetin käyttöä rajoittavasta laista,
joka on luotu ääriryhmittymien levittämän tiedon hallitsemiseksi. Venäjän ihmisoikeuspiirit ovat kuitenkin laajasti huolestuneet lain ilmeisestä soveltuvuudesta kriittisen uutisoinnin ja epäsuosittujen mielipiteiden mykistämiseen. Näyttää siltä, että Nettiin liittyvät asenteet ovat Venäjälläkin kovenemaan päin.

DEFENS tuomitsee jyrkästi Internetin käyttöä rajoittavan politiikan, niin
Kiinassa kuin muuallakin. Mielivaltaiset sanan- ja yhdistymisvapauden rikkomukset vaarantavat aina niitä harjoittavan maan osan kansainvälisessä yhteisössä, ja maan kansalaisten mahdollisuuden kommunikoida toistensa ja ulkomaalaisten kanssa. Nähtävästi rajoitukset voivat johtaa myös ihmishenkien menetyksiin. Internet on olennainen osa 2000-luvun maailmanlaajuista kulttuuria, joten on hyvin huolestuttavaa, että maailman valtiot yrittävät vähittäin kieltää sen tuomia mittavia etuja kansalaisiltaan.

Sananvapaus on perustavaa laatua oleva ihmisoikeus. Sen puutteessa avoimuus, rauhallinen kehitys ja elävä kansalaisyhteiskunta ovat mahdottomuuksia. Maa, jossa sananvapautta ei ole, ei ole mahdollisuus. Se on uhka. Niinpä DEFENS haastaa kaikki ihmisoikeuksien maailmanlaajuisesta toteutumisesta välittävät sensuurin vastaiseen taisteluun.Simo Hämäläinen 01.07.2002
simo.hamalainen@defens.org

Katso myös
» Defensin omat sivut
» Defensin aikaisempi juttu Free Your Mind:ssa