Ohita navigointi

Bändikoulu vai tähtitehdas?

Tähtiä

Pohjois- Helsingin bändikoulusta on varmaan kuullut moni. Sieltä sai alkunsa yksi tämän hetken suosituimmista tyttöbändeistä nimeltä Tiktak.

Kehittyykö Tiktakin kasvattikoulussa lisää maailmaa valloittavia tähtiä, entä voidaanko bändikoulua kutsua tähtitehtaaksi?

”Tähtitehdas on hyvä sana, mutta ei meillä ole tähtitehdasta. Tietysti, kun tämä on toiminut jo näinkin pitkään,toistakymmentä vuotta, niin olisi pikemminkin ihme, ellei Bändikoulusta olisi syntynyt uusia tähtiä ”, sanoo haastattelemamme Bändikoulun johtaja Petteri Kokljuschkin.

Mikä bändikoulu?

Pohjois- Helsingin Bändikoulu toimii Suutarilan palvelutalolla. Nyt käynnistyi bändikoulun 14. toimintavuosi. Bändikoulun toiminta alkoi kolmetoista vuotta sitten samassa tilassa missä toimii myös Suutarilan ala-aste.

Bändikoulun toiminta sai alkunsa valtaisasta innostuksesta soittamiseen. Bändikoululle oli tarvetta. Alkuaikoina oppilaat tulivat bändikouluun lähinnä Suutarilan ala-asteen musiikkiluokilta, mutta vuosien mittaan Bändikoulun maine on kiirinyt laajalle pääkaupunkiseudun ulkopuolellekin.

Bändikoulun yhteydessä toimi myös musiikkiteatteri Press. Takanaan musiikkiteatterilla on neljä musikaalia. Viimeisin oli Itämeren saastumisesta kantaa ottava ”Shokki 2000”- musikaali.

Bändikoulun johtajana toimii Petteri Kokljuschkin. Hän on itse toiminut opettajana bändikoulussa, mutta lopetti opettamisen ennen vuosituhannen vaihdetta, jolloin Tiktak sai levytys-sopimuksen ja Petteri alkoi tehdä managerin hommia bändille. Pohjois-Helsingin bändikoulussa ovat opettajina musiikkialan rautaiset ammattilaiset: Janne Kallio, Pyry Räty, sekä Janne Louhivuori, joka tunnetaan paremmin Hurricanes -kitaristina.
Mitä bändikoulussa opetetaan?
”Meillä on tunti viikossa bändiohjausta ja tunti viikossa teoriaa. Teoria on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa”, sanoo Bändikoulun johtaja Petteri Kokljuschkin.

Bändikouluun ei ole pääsykokeita, mikä on ihmetyttänyt monia. Ainoastaan teatterilinjalle oli pääsykokeet.
Musiikin nuoria harrastajia
Bändikoulun oppilaiden ikäjakauma on kasvanut vuosien mittaan siitä, mitä se oli alkujaan. Tuolloin oppilaat olivat hyvin nuoria. Useimmat aloittivat kolmannella luokalla, 9-vuotiaina Bändikoulussa ja jotkut jopa tokaluokkalaisena, kuten esimerkiksi Tiktakin kitaristi Emppu, joka aloitti silloin bändikoulun musiikkileirillä.
”Tänä päivänä ikäjakauma on kasvanut. Meille tulee nuoria aika paljon, tuota ylä-asteen porukkaa”, Petteri kertoo.

Bändikouluun ilmoittautuu myös valmiita bändejä, mutta tullakseen bändikouluun ei tarvitse olla bändiä jo ennestään. Bändit kasataan kokonaisiksi bändeiksi bändikouluun ilmoittautuneista nuorista.
Tavallinen bändikoulu vai tähtitehdas?
Tiktakin menestyksen jälkeen ei voi olla kysymättä onko Pohjois- Helsingin Bändikoulu tähtitehdas?
”Tähtitehdas on hyvä sana, mutta ei meillä ole tähtitehdasta. Mutta kuitenkin tietysti, kun tämä on toiminut jo näinkin pitkään, toistakymmentä vuotta, niin olisi pikemminkin ihme, ellei Bändikoulusta olisi syntynyt uusia tähtiä”, Petteri sanoo.

Petteri sanoo, ettei Bändikoulun periaate ole se, että Bändikouluun tulevista bändeistä leivottaisiin uusia Tiktakin kaltaisia bändejä.

”Vuosien varrella ollut muutamia ihan erityisen lahjakaita soittajia, jotka on päässeet hyvinkin pitkälle urallaan. On taas toinen juttu onko se Bändikoulun ansiota”, Petteri sanoo.

Petteri uskoo, että Bändikoulusta on voinut tulla erittäinkin suuri kimmoke musiikin harrastajalle. Sillä kaikki oppilaskonsertit mitä Pohjois-Helsingin Bändikoulussa järjestetään ovat puitteiltaan, kuin missä tahansa konsertissa. Hienot puitteet tarjoavat siis pikkuskideillekin todellisen esiintymiskokemuksen.

Myös maailmaa valloittaneet The Rasmuksen pojat ovat käyneet Suutarilan ala-astetta, mutta eivät tosin tulleet Bändikouluun. Petteri on varma että poikien innostus soittamiseen on lähtöisin ala-asteen ajoilta, jolloin koulun musiikkiopetusta uudistettiin ja Bändikoulu perustettiin.

Petteri Kokljuschkin tuskin pääsee tästä ”tähtitehdas hautomo” kysymyksestä tulevaisuudessa eroon. Viime keväänä levytys-sopimuksen Sony Musicin kanssa solminut tyttöbändi Indica on niin ikään Pohjois-Helsingin Bändikoulun kasvattibändi. Eroavaisuutena jo mainetta niittäneeseen Tiktakkiin on Indican tyttöjen vankka klassisen musiikin tausta, sekä se että tytöt tekevät itse biisinsä.Milla Kaikkonen ja Mikael Kundert 25.10.03
milla.kaikkonen@luukku.com

Katso myös
» Pohjois-Helsingin Bändikoulu
» Lähetä postikortti

Pohjois-Helsingin Bändikoulu

» Indica
» Tähtitehdas?
» Managerin arki
» Bändikoulu special