Ohita navigointi

Ari Peltonen Free Your Mindin chatissa

Suora webcast lähetys 17.05.2001 klo 20.00 alkaen.

Ari Peltonen on esiintyvä artisti, kirjailija, radiotoimittaja, provosoija.

Torstaina 17.5. löydät tämän monitahoisen kulttuuripersoonan Free Your Mindin chatista. - Ari Peltonen on luvannut vastata kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin kysymyksiisi. Klikkaa siis 17.5. klo 20.00 alkaen CHAT.

Luvassa on samalla suora webcast-lähetys netissä.
Lähetyksen seuraamista varten tarvitset Real video-ohjelman.

RealPlayer 8 Basic -ohjelman asennusohjeet

Ari Peltonen on eräs maamme kaikkein eniten matkustaneita ihmisiä. Jo vuosikymmenen ajan hän on joka vuosi tehnyt useita ulkomaanmatkoja, ja jokaisesta vuodesta matkoilla kuluu useampia kuukausia. Peltonen on asunut talvikaudet mm. Espanjassa, Intiassa ja USA:ssa. Peltosen maailmankuva on hyvin selkeä, ja koko hänen persoonansa alleviivaa hänen suhtautumistaan elämään ja yhteiskuntaan. Ari Peltosessa on ASENNETTA

Yhdenmiehenyhtye
Alunperin hyvinkääläinen Peltonen lopetti aikoinaan lukion kesken ja muutti 80-luvulla Helsinkiin, missä hän muuntautui Paska-nimiseksi hahmoksi. Paska oli yhdenmiehenyhtye, joka esiintyi kahden mikrofonin voimin: toiseen hän ulvoi laulun, toiseen ynisi kitarasoolot.

Paska julkaisi pari EP-levyä, ja 80-luvun lopulla Radio City palkkasi miehen karjumaan jokaviikkoisen Top 20-singlemyyntilistan laulut omalla tyylillään. Vuonna 1990 Peltonen siirtyi Radiomafiaan, ensin Hornan Tuutti-ohjelman toimittajaksi ja myöhemmin oman Anssi-puhelinkontaktiohjelmansa vetäjäksi. Myös Peltosen Vihatut levyt -ohjelmat olivat suosittuja.

Esiityvä taiteilija Paska eli 90-luvulla omaa elämäänsä, keikkaili ulkomailla ja julkaisi levyjä paitsi koto-Suomessa myös mm. Kanadassa ja Saksassa. New Yorkissa ja yleisemminkin Yhdysvaltojen itärannikolla Paska on keikkaillut jo useampina vuosina, ja Village Voice-lehden laajan artikkelin mukaan mies useimmiten, esiintyessään jonkun kuuluisamman esiintyjän lämmittelijänä, jättää pääesiintyjän varjoonsa.

The New Yorker-lehden keikka-arvio Paskan CBGB's-keikasta hehkutti Paskaa viiden palstan verran, ja mainitsi pääesiintyjän lopussa ohimennen kahdella lauseella.

Suomessa hämmentynyttä ihastusta herättivät Tavastia-klubin Skitsorock-festivaalit, joissa esiintyjiä oli pilvin pimein, mutta Peltonen esitti itse kaikkia tilaisuutta varten luomiaan hahmoja: Jeesusta, Johnny Blue'ta ja Jormaa. Skitsorockit olivat suurten rockfestareiden suurta parodiaa: jotkut esiintyjät peruivat esiintymisensä, lattialta löytyi muovinen uima-allas jossa saattoi kastella jalkansa, soundcheckit venyivät iäisyyksiksi, sisätiloihin pystytettyyn oluttelttaan mahtui kerrallaan vain kaksi ihmistä jne.

Kirjailija Peltonen
Peltonen on kirjoittanut kolme kirjaa. Ensimmäinen oli nimeltään ! ja tilitti kirjailijan tulehtunutta suhdetta entiseen kouluunsa Hyvinkäällä, ja uudempi, nimeltään Toinen, on Peltosen parisuhde-eepos, jossa hän tarkastelee naissuhteidensa kolmiodraamahistoriikkia. Ari Peltosen kolmas teos julkaistaan lähitulevaisuudessa.

Maaliskuussa 2001 Ari Peltonen siirtyi toimittajaksi Radio Helsinkiin.Josper Knutas
rita.landstrom@yle.fi

Katso myös
» Radio Helsinki
» Lähetä Free Your Mind -postikortti