Ohita navigointi

Osallistumisen ja vaikuttamisen ABCKäy katsomassa osallistumisen ja vaikuttamisen
ABC-sanasto, ja tiedät missä mennään.
Arvokasta tietoa ja hyödyllisiä termejä.

A
Aloite

Sinulla, kuten kaikilla helsinkiläisillä iästä riippumatta, on aloiteoikeus kuntaa koskevissa asioissa.

Aloitteesi voi koskea lähes mitä tahansa kunnan toimintaan liittyvää asiaa. Voit siis ehdottaa asioita katujen päällystämisestä tapahtumien järjestämiseen, ja muuta maan ja taivaan välillä, kunhan muistat että asialliset ja perustellut aloitteet ovat huomattavasti helpommin toteutettavissa kuin ei niin asialliset aloitteet. Sinun ei kuitenkaan tarvitse aina tehdä virallista aloitetta, vaan asiasi voi edetä kun pidät yhteyttä kaupungin virkamiehiin ja työntekijöihin ja kerrot heille ideastasi.


Ammattiyhdistystoiminta

Aloitat uudessa työpaikassasi tehtyäsi työsopimuksen. Sinulle kerrotaan työtehtäväsi ja oikeutesi työpaikalla. Ammattiyhdistyksen tehtävänä on edistää työntekijöiden työehtoja, mm. palkkaukseen ja työsuojeluun liittyviä kysymyksiä. Ammattiyhdistystoiminta on vapaaehtoista, samaa ammattia harjoittavien palkkatyöntekijöiden yhdistystoimintaa. Työpaikan luottamusmies auttaa sinua työsuhteeseen liittyvissä ongelmissa. Työpaikallasi on todennäköisesti myös työsuojelusta vastaava henkilö jolle kuuluvat työturvallisuuteen liittyvät asiat.

Asukastoiminta

Asukkaana voit kehittää omaa lähiympäristöäsi. Jos asut vuokralla, talossasi toimii todennäköisesti talotoimikunta ja yhtiössä vuokralaistoimikunta. Asuinalueellasi toimii myös mitä todennäköisemmin jonkinlainen kaupunginosayhdistys tai asukas- ja vuokralaisyhdistys. Voit osallistua toimintaan liittymällä niiden jäseneksi tai muuten olemalla mukana. Useat yhdistykset julkaisevat lehtiä, järjestävät tapahtumia ja ottavat kantaa asuinalueen kehittämiseen.Free Your Mind- toimitus 10.04.01
fym@hattu.net

Katso myös
» Siirry seuraavaan aakkoseen - B
» Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus

Hakemisto

A B D E F G H I J K L M N O P R S T V Y Ä